9,1 млн грн збитків: підозрюваному організатору вдесятеро зменшили заставу

Читать на русском
Апеляційна інстанція залишила під вартою колишнього керівника держпідприємства, але зменшила йому суттєво розмір застави.

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду залишила під вартою колишнього колишнього виконувача обов'язків генерального директора державного підприємства «Центр сертифікації та експертизи насіння і садивного матеріалу» Василя Сахненка, однак зменшила йому вдесятеро заставу. НАБУ і САП підозрюють його в організації завдання 9,1 млн грн збитків підприємству.

Таке рішення 31 березня ухвалила АП ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, антикорупційний суд узяв під варту Сахненка та визначив йому 2,684 млн грн застави. Ці кошти за нього внесли і підозрюваний вийшов з-під варти, проте його адвокати подали апеляційну скаргу. Її задовольнили частково, зменшивши лише розмір застави. Різницю в сумі повернули заставодавцю.

«Апеляційну скаргу захисника задовольнити частково. Ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 24 березня 2023 року про застосування запобіжного заходу щодо (Василя Сахненка – ред.) у вигляді тримання під вартою в частині визначення розміру застави скасувати та ухвалити в цій частині нову, якою визначити її у розмірі 80 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 214 720 грн. В іншій частині оскаржувану ухвалу залишити без змін, а апеляційну скаргу захисника – без задоволення. Повернути заставодавцю 2 469 280 грн», – ідеться в рішенні.

Раніше ВАКС відправив під цілодобовий домашній арешт колишнього керівника ТОВ «Козельщинський пелетний завод» і ТОВ «Шишацький пелетний завод» Володимира Бобиля. Його теж підозрюють у цій справі.

Нагадаємо, 2 березня 2023 року НАБУ і САП повідомили про підозру колишнім директорам ДП «Центр сертифікації та експертизи насіння і садивного матеріалу» (ДП «ЦСЕНСМ») та Полтавської філії ДП «ЦСЕНСМ» у зловживанні службовим становищем. Також підозру вручили бенефіціару та директору двох приватних компаній.

Дії осіб кваліфіковані за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України, бенефеціару і керівнику приватної компанії додатково інкримінують пособництво за ч. 5 ст. 27 ККУ.

За даними слідства, на початку 2020 року посадовці уклали договори на постачання приватним компаніям зерна майбутнього врожаю. Згодом підозрювані умисно внесли зміни до цих договорів – скасували пункт про вимогу враховувати ринкові ціни на момент поставки. В результаті зерно продали майже за вдвічі меншою за ринкову ціною. Цим держпідприємству заподіяли 9,1 млн грн збитків.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: