У Чорногорії обрали нового президента, переміг опозиціонер

Читать на русском
На президентських виборах у Чорногорії перемогу здобуває проєвропейський економіст, кандидат від проєвропейського руху Яков Мілатович, який заручився підтримкою 60 відсотків виборців.

У неділю, 2 квітня, у Чорногорії відбулися президентські вибори. За підсумками голосування переміг опозиційний кандидат Яков Мілатович. Він обійматиме посаду президента наступні п'ять років.

Про це повідомив Центр моніторингу (CeMI), який спостерігає за перебігом виборів.

Вибори президента України 4 роки потому: як склалася доля кандидатівНа останніх президентських виборах було 39 кандидатів. Чим зараз займаються ті, хто зазнав поразки – на інфографіці.

Після другого туру президентських виборів у Чорногорії переконливу перемогу здобув колишній міністр економіки Яков Мілатович. Він отримав понад 60% голосів.

Таким чином, Чорногорію більше не очолюватиме його суперник – чинний президент Міло Джуканович, який з невеликими перервами керував країною з 1991 року.

37-річний Мілатович є фахівцем з економіки, один із засновників правоцентристського руху «Європа зараз» – обіймає посаду заступника його лідера.

Серед передвиборчих обіцянок Мілатовича був вступ Чорногорії до ЄС. При цьому його підтримують партії, близькі до Сербії, росії та Сербської православної церкви.

Зазначається, що вони ж раніше намагалися дестабілізувати ситуацію в країні, сповільнити її вступ до ЄС та розширити відносини з рф і Сербією.

Нагадаємо, у грудні минулого року у Чорногорії відбувалися масові протести.

Також Чорногорія надала Україні військову допомогу.

У лютому 2022 року в Чорногорії відправили у відставку проросійський уряд.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: