Столтенберг: Фінляндія остаточно вступить до НАТО протягом найближчих днів

Читать на русском
Столтенберг підкреслив, що в інтересах Альянсу також швидке прийняття до своїх лав Швеції, тому він сподівається незабаром привітати зі вступом до НАТО і Стокгольм
Ілюстративне фотоcensor.net

Фінляндія найближчими днями остаточно стане членом Північноатлантичного Альянсу – після того, як голосування Великих Національних Зборів Туреччини схвалило ратифікацію членства країни, що було останньою необхідною умовою.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг 31 березня.

У яких країнах проводили референдум про членство в НАТОРеферендум про вступ в НАТО проводили п'ять країн – Іспанія, Угорщина, Македонія, Словаччина і Словенія.

«Всі 30 країн НАТО вже ратифікували протокол про приєднання. І я щойно розмовляв з президентом Саулі Нііністе, щоб привітати його з цією історичною подією. Фінляндія офіційно приєднається до нашого Альянсу найближчими днями. Їхнє членство зробить Фінляндію безпечнішою, а НАТО – сильнішою. Фінляндія має дуже боєздатні сили. Розширені можливості. І сильні демократичні інститути. Так що Фінляндія багато принесе нашому Альянсу» - сказав він.

Крім того, Столтенберг підкреслив, що в інтересах Альянсу також швидке прийняття до своїх лав Швеції, тому він сподівається незабаром привітати зі вступом до НАТО і Стокгольм.

Нагадаємо, Фінляндія та Швеція подали заявки на вступ до НАТО у середині травня 2022 року. Після цього країни-члени блоку, згідно з процедурою, почали схвалювати їх заявки. Однак Туреччина та Угорщина гальмували підтримку нових потенційних членів НАТО.

23 березня заявку Гельсінкі схвалив комітет у закордонних справах турецького парламенту. Крім того, приєднання Фінляндії до блоку схвалив парламент Угорщини.

30 березня Генасамблея парламенту Туреччини ратифікувала протокол про членство Фінляндії в НАТО. Остання перешкода була усунена.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: