УПЦ МП провели службу у Києво-Печерській Лаврі, попри вимогу покинути приміщення

Читать на русском
У четвер, 30 березня, УПЦ МП провела у Києво-Печерській лаврі службу, попри вимоги покинути приміщення.
Facebook УПЦ МП

У четвер, 30 березня, УПЦ МП провела у Києво-Печерській лаврі службу, попри вимоги покинути приміщення.

Про це повідомляє Українська правда.

Виселення УПЦ МП із Києво-Печерської Лаври: що відомоУПЦ МП виселяють із Києво-Печерської Лаври. Чому так сталося і на підставі яких угод УПЦ МП користувалася Лаврою – на інфографіці.

Зазначимо, що станом на сьогоднішній ранок УПЦ МП не виїхала з території Києво-Печерської лаври, попри те, що договір оренди храмів у неї закінчився ще напередодні, 29 березня. Попори вимоги звільнити приміщення, священники провели богослужіння.

Варто відзначити, що сьогодні комісія Мінкульту повинна обстежити дві будівлі на території комплексу. Проте ще від ранку віряни зібрались біля Храму Агапіта Печерського та заблокували прохід до церкви.

Всього на огляд держмайна у комісії є три місяці.

«Будемо робити зовнішнє обстеження, складати акти у рамках закону. У нас три місяці на цю діяльність, але сьогодні перший день. Я так розумію, так нас «благословляють», – розповіла директорка департаменту культурної спадщини Мінкульту Мар'яна Томин.

В етері національного телемарафону секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що Києво-Печерська лавра має бути звільнена, але проти церковників силу застосовувати не будуть.

«Це ж не виселення, це не готель. Це власність нашої держави, яка має бути звільнена, згідно з нормативно-правовими документами, які існують. Якщо хтось вважає, що він має право не виконувати закони нашої країни, то він глибоко помиляється… Закони України мають виконувати всі, закони не можуть бути вибірковими», – зазначив Данілов.

Нагадаємо, на початку березня стало відомо, що заповідник Києво-Печерська лавра розриває договір оренди територій та будівель зі Свято-Успенським монастирем УПЦ московського патріархату.

Після цього члени Синоду УПЦ МП прийшли на Банкову та вимагали зустрічі із Зеленським. Однак у президента заявили, що він не планував зустрічі з представниками Синоду.

29 березня стало відомо, що ПЦУ призначила намісника у Києво-Печерській лаврі та попросила у влади приміщення для богослужінь.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: