Галущенко закликав світові енергокомпанії направити частину прибутку на відновлення України

Читать на русском
Галущенко зазначив, що міжнародні енергетичні компанії отримали надприбутки через стрибки цін під час війни – вони можуть поділитися доходом з Україною для відновлення енергетичної інфраструктури.
facebook.com/minenergoUkraine

Великі міжнародні енергетичні компанії, які отримали надприбутки через стрибки цін під час війни, можуть спрямувати частину цих коштів на відновлення енергетичної інфраструктури України.

Таку думку висловив міністр енергетики Герман Галущенко в інтерв'ю Politico.

«Багато енергетичних компаній отримують величезний непередбачений прибуток завдяки війні. Тож ми оцінили його більш ніж у 200 мільярдів доларів. Я думаю, що було б справедливо поділитися цими грошима з Україною. Я маю на увазі, щоб допомогти нам відновити, перебудувати енергетику», – сказав міністр.

Видання зазначає, що цифра 200 млрд часто згадується як прибуток п'яти провідних компаній — BP, Chevron, ExxonMobil, Total і Shell — у 2022 році.

Галущенко повідомив, що литовська компанія Ignitis Group вже має намір направити близько 10% свого доходу на допомогу у відновленні в Україні. Він додав, що більші компанії повинні наслідувати їхній приклад.

Крім того, в інтерв'ю глава Міненерго попередив, що росія зможе «вічно» воювати проти України, якщо отримуватиме прибуток від продажу викопного палива.

Нагадаємо, за оцінкою Київської школи економіки, за рік повномасштабної війни росія завдала збитків інфраструктурі України на суму 143,8 млрд доларів. Сума збитків енергетиці становить 8,1 млрд доларів.

На повоєнне відновлення України потрібно мінімум 411 млрд доларів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: