ВАКС заарештував ексголову правління ДПЗКУ, якого екстрадували до України

Читать на русском
Антикорупційний суд задовольнив клопотання детектива НАБУ про арешт колишнього керівника держпідприємства, якого екстрадували до України.
Петро Вовчук (праворуч)

Вищий антикорупційний суд до 11 травня взяв під варту колишнього голову правління ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» Петра Вовчука, якого НАБУ і САП підозрюють у причетності до завдання понад 60 млн доларів збитків підприємству.

Таке рішення 15 березня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Клопотання старшого детектива НАБУ, погоджене прокурором САП, про застосування запобіжного заходу задовольнити. Застосувати до підозрюваного (Петра Вовчука – ред.) запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів з дня його фактичного затримання (13.03.2023), тобто, до 11.05.2023 включно, в межах строку досудового розслідування», – йдеться в рішенні.

Також йому визначили 60 млн грн застави як альтернативу триманню під вартою. У разі внесення застави на нього покладуть такі обов'язки: прибувати за вимогою; не відлучатися із Києва та Київської області без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та місця роботи; здати на зберігання закордонні паспорти; утримуватися від спілкування безпосередньо та опосередковано із низкою осіб та носити електронний браслет.

Раніше Литва екстрадувала до України ексголову правління ДПЗКУ Петра Вовчука. У у жовтні 2019 року його затримали у Вільнюсі.

Нагадаємо, за даними слідства, представник міжнародного зернотрейдера та колишні посадовці ДПЗКУ – серед яких і ексголова правління – організували корупційну схему, за якою зерно, що належало держкомпанії, через низку суб'єктів господарювання було поставлено в Саудівську Аравію. Постачання відбувалось на умовах післяплати, що не відповідало встановленим ринковим правилам. В результаті ДПЗКУ кошти не отримала, зазнавши збитків у розмірі понад 60 млн дол.

Розслідування цих фактів НАБУ і САП здійснюють з 2016 року. Дві особи пішли на угоду з обвинуваченням та компенсували завдані ними збитки в розмірі 60 тис. дол. Справи стосовно ще двох осіб – радника голови правління ПАТ «ДПЗКУ» та представника міжнародного зернотрейдера – скеровані до суду. Ще одну особу оголошено в розшук.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: