Литва екстрадувала до України розшукуваного ексголову ДПЗКУ

Читать на русском
Литовська республіка задовольнила заяву України про екстрадицію колишнього очільника Державної зернової корпорації.
Петро Вовчук (праворуч)

Литва екстрадувала до України колишнього голову правління ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» Петра Вовчука, якого НАБУ і САП підозрюють у причетності до завдання понад 60 млн доларів збитків підприємству.

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

Як відомо, у жовтні 2019 року Вовчука затримали у Вільнюсі. Відтоді тривала екстрадиційна процедура. У 2017 році його оголосили в розшук.

«13 березня 2023 року колишнього голову правління ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України», підозрюваного у причетності до завдання понад 60 млн доларів збитків підприємству, екстрадували з Литви в Україну. Екстрадиції посадовця передувала успішно проведена спільна операція детективів Національного бюро та правоохоронців двох країн, результатом якої стало затримання експосадовця у жовтні 2019 року в м. Вільнюс», – інформує бюро.

Нагадаємо, за даними слідства, представник міжнародного зернотрейдера та колишні посадовці ДПЗКУ – серед яких і ексголова правління – організували корупційну схему, за якою зерно, що належало держкомпанії, через низку суб'єктів господарювання було поставлено в Саудівську Аравію. Постачання відбувалось на умовах післяплати, що не відповідало встановленим ринковим правилам. В результаті ДПЗКУ кошти не отримала, зазнавши збитків у розмірі понад 60 млн дол.

Розслідування цих фактів НАБУ і САП здійснюють з 2016 року. Дві особи пішли на угоду з обвинуваченням та компенсували завдані ними збитки в розмірі 60 тис. дол. Справи стосовно ще двох осіб – радника голови правління ПАТ «ДПЗКУ» та представника міжнародного зернотрейдера – скеровані до суду. Ще одну особу оголошено в розшук.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: