СБУ викрила податківців, підозрюваних у крадіжці 150 мільйонів у компаній в окупації

Читать на русском
Троє чиновників та двоє їхніх спільників, у тому числі чоловік, який вів чорну бухгалтерію групи, отримали підозри за двома статтями Кримінального кодексу
Фото з місця подійСлужба безпеки України

Служба безпеки України викрила корупційну схему розкрадання активів українських компаній, які опинилися на тимчасово окупованих російськими терористами територіях країни. До схеми причетні чиновники Державної податкової служби, підприємці через них втратили понад 150 млн грн в еквіваленті.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Які резонансні кримінальні справи «застрягли» в Антикорупційному судіТоп резонансних кримінальних справ, розгляд яких у Вищому антикорупційному суді не просувається – на інфографіці.

«Ділки» проводили махінації з ПДВ: вони привласнювали «податковий ліміт», який належав українським компаніям під тимчасовою окупацією. Учасники схеми, завдяки цьому, платили менший ПДВ і заробляли десятки мільйонів гривень. Зокрема, в реалізації схеми брав активну участь керівник управління із запобігання та виявлення корупції Головного управління Державної податкової служби в Дніпропетровській області та два його підлеглих.

За допомогою службових повноважень корупціонери влаштовували несанкціоноване втручання в бази даних і підробляли цифрові підписи керівників компаній. Далі фігурантами реєструвалися фейкові господарські операції з афілійованими комерційними структурами в електронних кабінетах платників податків тимчасово непрацюючих підприємств. Робилося все це без відома керівництва підприємств, які перебували на тимчасово окупованих територіях.

Уряд затвердив Державну антикорупційну програму – ШмигальСьогодні уряд затвердив Державну антикорупційну програму, яка є ключовим інструментом реалізації Антикорупційної стратегії 2021-2025.

Схема врешті-решт була розкрита і припинена; троє чиновників і двоє їх спільників, у тому числі людина, яка вела чорну бухгалтерію групи, отримали підозри згідно ч.5 ст.185 (крадіжка, вчинена в особливо великих розмірах) і ч.3 ст.362 (несанкціоновані дії з інформацією, яка обробляється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї) КК України.

Раніше СБУ в координації з Державним бюро розслідувань ліквідувала корупційну схему на Житомирській митниці. Фігуранти схеми завдали збитків державі на мільйони гривень.

Також нагадаємо, що Офіс генерального прокурора передав до Національного антикорупційного бюро справу за підозрою колишнього виконуючого обов'язки начальника Головного управління Державної податкової служби у Львівській області Андрія Щербака та ще двох осіб у зловживаннях на понад 40 млн грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: