До НАБУ передали справу ексголови податкової служби Львівщини

Читать на русском
Офіс генпрокурора змінив підслідність у справі колишнього керівника податкової Львівщини за детективами Національного бюро.

Офіс генерального прокурора передав до Національного антикорупційного бюро справу за підозрою колишнього виконувача обов'язків начальника Головного управління Державної податкової служби в Львівській області Андрія Щербака та ще двох осіб у зловживаннях на понад 40 млн грн.

Про це йдеться в ухвалах Вищого антикорупційного суду і Шевченківського районного суду Києва, повідомляє «Слово і діло».

В ухвалі Шевченківського райсуду від 25 січня вказується, що 22 грудня 2022 року в кабінету в.о. начальника ГУ ДПС Львівщини провели обшук і того ж дня йому повідомили про підозру у зловживанні службовим становищем. Крім нього, підозру вручили ще двом посадовцям податкової. Однак уже 23 грудня прокурор управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів органами Державного бюро розслідувань ОГП було змінено підслідність за НАБУ.

Про це йдеться і в рішенні ВАКС від 21 березня. Детектив НАБУ просив продовжити розслідування у справі, оскільки йому необхідно з'ясувати всі обставини в справі.

«Продовжити до шести місяців, тобто до 22 червня 2023 року включно, строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №72022000000000002 від 23 грудня 2022 року, за підозрою (екскерівництва ГУ ДПС у Львівській області – ред.) у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 364 КК України», – йдеться в рішенні.

За версією слідства, екскерівництво ГУ ДПС у Львівській області організувало незаконне відшкодування податку на додану вартість (ПДВ) місцевим підприємствам. Це мало дозволити їм «вивести» з державного бюджету понад 40 млн грн. Як встановило слідство, до протиправної діяльності чиновники залучили афілійовані комерційні структури, які займаються імпортом товарів широкого вжитку та їх продажем. Комерсанти продавали оптові партії іноземної продукції за готівку, але у податковій звітності прописували, що їм не вдалося продати товар, і він нібито зберігається на складах.

Потім ці підприємці формували заявку на бюджетне відшкодування ПДВ. Підставою вказували те, що вони сплатили вказаний податок при імпорті, але нібито не змогли продати ці товари, тож за законом претендують на відшкодування. Під час перевірки відповідних документів податківці «заплющували очі» на відсутність товару та навіть складів, де нібито зберігалася продукція. Після надходження бюджетних грошей на рахунки підприємств їх представники виводили кошти у тінь і конвертували у готівку через підконтрольні фірми.

Нагадаємо, до НАБУ передали справу заступника голови Чернівецької ОВА про гуманітарні швидкі машини. Раніше детективам також передали справу чиновника Волинської ОВА про купівлю військових товарів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: