До НАБУ передали справу про сміттєзвалища поблизу річок на Закарпатті

Читать на русском
Прокуратура передала до Національного бюро кримінальне провадження про забруднення відходами річок у Закарпатській області.
фото: Держводагентство

Прокуратура Тячівської окружної прокуратури Закарпатської області передала до Національного антикорупційного бюро кримінальне провадження за фактом можливого зловживання службовим становищем службовими особами Рахівської міської ради Закарпатської області щодо розташування сміттєзвалища поблизу річки Тиса, що призвело до забруднення та завдало довкіллю тяжких наслідків.

Таке рішення ще 29 липня ухвалив прокурор цієї прокуратури, повідомляє «Слово і діло».

Як вказується в інших рішеннях у цій справі, слідчі Рахівського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Закарпатській області розслідували справи про ймовірне зловживання службовців Рахівської міськради та міського комунального підприємства «Рахівкомунсервіс». За версією слідства, вони, використовуючи своє службове становище та владні повноваження, незаконно організували розміщення твердих побутових відходів у прибережній смузі на лівому березі річки Тиса в Рахові по вулиці Партизанській, заподіявши довкіллю тяжких наслідків.

Сміттєпереробні заводи в Україні: коли і де мають з'явитисяСміттєпереробний завод до 2023 року повинен з'явитися у Львові, до 2022-го – в Хмельницькому.

Оглядами місця знаходження вказаних побутових відходів встановлено, що станом на 25 лютого 2020 року загальна площа засміченої земельної ділянки складає 1,1193 га, яка розташована на територіях двох інших земельних ділянок. Цільове призначення обох земельних ділянок - «Для будівництва та обслуговування будівель закладів комунального обслуговування». Відповідно до висновку комісійної судової інженерно-екологічної експертизи, сміттєзвалище МКП «Рахівкомунсервіс» на лівому березі річки Тиса є несанкціонованим, оскільки відсутньою є чинна дозвільна та проектна документація у сфері поводження з побутовими відходами, передбачена чинним законодавством та нормами у сфері поводження з відходами.

Цим же висновком стверджено наявність матеріальної шкоди державним інтересам у розмірі, який перевищує 250 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто тяжкі наслідки. У процесі розміщення МКП «Рахівкомунсервіс» відходів на сміттєзвалищі на березі річка Тиса прослідковується явна тенденція на збільшення площі засмічених земельних ділянок, що призводить до негативних наслідків від вчиненого злочину інтересам як територіальної громади міста, так і навколишнього природного середовища. Попри явну незаконність функціонування сміттєзвалища, його експлуатація МКП «Рахівкомунсервіс» триває, побутові відходи продовжують вивозитись та накопичуватися.

Пізніше справу передали до НАБУ. Детектив просив суд продовжити строк слідства, оскільки завершити його у визначений строк не є можливим. Суд продовжив розслідування до 29 квітня.

Нагадаємо, Угорщина поскаржилася на тонни сміття в річці, яке припливає з України та Румунії.

Раніше «Слово і діло» аналізувало виконання президентської програми щодо контролю за забрудненням річок.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: