До НАБУ передали справу посадовця Волинської ОВА про купівлю військових товарів

Читать на русском
До антикорупційних органів передали справу керівника одного з управлінь Волинської обласної військової адміністрації.

До Національного антикорупційного бюро передали кримінальне провадження за підозрою начальника управління з питань оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Волинської обласної державної адміністрації Валентина Сушика у закупівлі неякісних бронежилетів та шоломів на 33,9 млн грн.

Про це йдеться в ухвалі ВАКС від 14 жовтня, яким продовжили підозрюваному нічний домашній арешт, повідомляє «Слово і діло».

«Задовольнити частково клопотання прокурора САП ОГП про продовження строку тримання особи під домашнім арештом. Продовжити строк дії застосованого згідно з ухвалою Волинського апеляційного суду від 08.09.2022 запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту щодо підозрюваного (Валентина Сушика – ред.) шляхом заборони йому строком до 2 грудня 2022 року включно залишати житло в період часу з 21:00 певної доби до 07:00 наступної доби», – йдеться в рішенні.

Також на нього поклали наступні обов'язки: прибувати за кожною вимогою; повідомляти про зміну свого місця проживання та/або роботи; утримуватися від спілкування щодо обставин, які розслідуються у даному кримінальному провадженні та викладених у повідомленні про підозру зі cвідками та іншим підозрюваним; не відлучатись за межі Волинської області без дозволу та здати на зберігання закордонні паспорти.

За версією слідства, Сушик, будучи службовою особою органу владних повноважень, ухвалив рішення діяти всупереч положенням нормативних актів під час закупівлі військової амуніції і використати кошти обласного бюджету, досягнувши попередніх усних домовленостей зі службовими особами ТОВ «БК «КБР». Домовленість була про надання компанії переваг в освоєнні коштів обласного бюджету та укладення договорів із закупівлі необхідного спорядження (засобів захисту) військовій частині як єдиного виконавця без дотримання принципів здійснення публічних закупівель.

Підозрюваний вирішив закупити каски і бронежилети у компанії ТОВ «БК КБР» за договором, до якого свідомо не було внесено обов'язкових для таких договорів умов щодо якості військової амуніції. Цим Сушик фактично допустив можливість закупівлі у ТОВ «БК «КБР» захисних жилетів в кількості 884 одиниць та бойових шоломів wz.2005 в кількості 846 одиниць, які не відповідають 4 класу захисту згідно ДСТУ 8782:2018 та 1 класу захисту згідно ДСТУ 8835:2019. Таким чином, було розтрачено 33 899 404 грн. Другим підозрюваним у справі є директор ТОВ «БК «КБР» Дмитро Нестерук. Він перебуває в розшуку.

Волинські ЗМІ повідомляють, що вказану закупівлю у компанії особисто пролобіював колишній заступник голови Волинської ОДА Андрій Ярмольський.

Нагадаємо, у НАБУ передали справу заступника голови Державної інспекції архітектури та містобудування. Раніше детективам також віддали провадження за підозрою екс-чиновника Міністерства оборони про 1 млн доларів взяти.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: