Україна передала рф важкопоранених військовополонених російських солдатів

Читать на русском
При цьому країна-агресор систематично нехтує міжнародними нормами та утримує в заручниках тисячі громадян України
Фото з місця подійFacebook

Україна в рамках односторонньої гуманітарної акції, на виконання статей 109-114 Женевських конвенцій та за участю Міжнародного Комітету Червоного Хреста передала росії важкопоранених полонених, стан яких дозволяв транспортування. Водночас рф продовжує утримувати поранених і хворих українських полонених, а також захоплених у заручники цивільних.

Про це повідомляє координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

«Україна в односторонньому порядку здійснила передачу тяжкопоранених і тяжкохворих полонених окупантів російській стороні. В цьому випадку мова йде не про обмін військовополоненими, а саме про репатріацію: повернення тяжкопоранених полонених без будь-яких умов, як це передбачає міжнародне гуманітарне право» – сказано в повідомленні.

Президент присвоїв звання Героя України розстріляному військовомуПрезидент записав звернення за підсумками чергового дня війни. Серед іншого, Зеленський висловив упевненість, що подвиг Мацієвського знатимуть та пам'ятатимуть усі українці.

При цьому в штабі констатують, що країна-агресор систематично нехтує міжнародними нормами та утримує в заручниках тисячі громадян України. Це стосується також поранених і тяжкохворих військових, цивільних, дітей, жінок, літніх людей, а також тих, хто був захоплений бойовиками проросійських терористичних організацій ще до початку повномасштабного вторгнення.

«Всі ці категорії громадян згідно з міжнародним гуманітарним правом повинні бути повернуті Україні шляхом репатріації без будь-яких умов. Попри це росія не тільки продовжує утримувати в заручниках цивільних і некомбатантів, а й відмовляється допускати до місць їх утримання представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста, не забезпечує їх зв'язком з рідними, належним харчуванням, медичною допомогою, навмисно створюючи нелюдські умови перебування в неволі» – йдеться в повідомленні штабу.

Координаційний штаб від імені України закликав світову спільноту посилювати тиск на країну-терориста, щоб змусити її звільнити з полону всіх утримуваних там громадян України.

Нагадаємо, 7 березня Україна провела новий обмін полоненими: додому повернули захисників «Азовсталі», Бахмута і Соледара.

У Мін'юсті розповіли, у скільки обходиться утримання одного полоненого росіянина.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: