Зловживання на будівництві Охматдиту: обвинуваченого випустили з-під варти

Читать на русском
Апеляційна інстанція побачила підстави для зміни запобіжного заходу колишньому очільнику приватної компанії, якому оголосили вирок.

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду випустила з-під варти колишнього директора ТОВ «Укрпрофмед» Ігоря Кучму, якого разом із екскерівницею державного підприємства «Укрмедпроєктбуд» Іриною Коваль засудили за зловживання. Його відправили під цілодобовий домашній арешт.

Таке рішення 17 березня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, ВАКС засудив до 5 років позбавлення волі Коваль, а Кучму – до 4 років. Їх обох затримали негайно в залі суду і відправили під варту. Водночас адвокат Кучми просив змінити запобіжний захід на більш м'який.

«Змінити обвинуваченому (Ігорю Кучмі – ред.) запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту та зобов'язати обвинуваченого прибувати за кожною вимогою до суду або до іншого визначеного органу державної влади, а також здати на зберігання закордонні паспорти та носити електронний засіб контролю. Звільнити з-під варти обвинуваченого (Ігоря Кучму – ред.) негайно в залі суду. Термін дії покладених обов'язків визначити до 17 травня 2023 року», – йдеться в рішенні.

Однак судді відмовилися змінити запобіжний захід Коваль. Її залишили під вартою.

Нагадаємо, за версією собвинувачення, «Укрмедпроєктбуд», як замовник робіт з будівництва НДСЛ «Охматдит», за бюджетні кошти замовило у ТОВ «Укрпрофмед» інженерне та технічне обладнання (зокрема ліфти та модулі теплових пунктів), для будівництва та оснащення вказаного лікувального закладу.

Відповідно до умов укладених договорів ДП було проведено розрахунки з генпідрядником шляхом 100% авансування, що становило понад 30 млн грн, проте у подальшому вказане інженерне та технічне обладнання не було поставлено та взагалі відсутнє до цього часу.

Не дивлячись на відсутність обладнання, у 2013 році керівниця «Укрмедпроєктбуду» Ірина Коваль (до цього вона була директором ТОВ «Укрпрофмед»), яка діяла всупереч інтересам очолюваного нею підприємства, проте з метою отримання неправомірної вигоди іншими юридичними особами, за пособництва тодішніх керівників Ігоря Кучми та Максима Наумова (перебуває в розшуку), підписала видаткові накладні. Відповідно до них нею нібито прийнято від генпідрядника вказане обладнання, за яке вже було сплачено авансові платежі у повному обсязі.

У подальшому вказаними особами вчинено також низку дій, спрямованих на приховування непоставки та відсутності обладнання. Внаслідок зазначених спільних умисних дій вказаних посадових осіб державному бюджету в особі ДП «Укрмедпроєктбуд» завдано матеріальної шкоди (збитків) в розмірі понад 30 млн грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: