Зловживання на будівництві Охматдиту: САП зачитала обвинувальний акт

Читать на русском
Антикорупційна прокуратура на судовому засіданні зачитала обвинувальний акт у справі про збитки на будівництві спеціалізованої лікарні.

Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури зачитала обвинувальний акт у справі про зловживання службовим становищем, що призвело до завдання понад 30 млн грн збитків під час будівництва «Охматдиту».

Про це повідомляє «Слово і діло» з посиланням на трансляцію засідання.

«Ірині Коваль висунуто обвинувачення в тому, що вона в період з червня по грудень 2013 року за попередньою змовою з групою осіб, обіймаючи посаду директору державного підприємства «Укрмедпроєктбуд» та будучи службовою особою, маючи на меті одержанні неправомірної вигоди для ТОВ «Укрпрофмед» та пов'язаних із ним контрагентів, тобто діючи з метою безпідставного безповоротного набуття одержання ними права власності на грошові кошти, перераховані за умовами договорів, без реального виконання договірних зобов'язань, тобто без законних на те підстав, умисно, шляхом складання завідомо неправдивих офіційних документів, а також шляхом внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, використала своє службове становище всупереч інтересам служби, що призвело до недоотримання державою в особі ДП «Укрмедпроєктбуд» інженерного та технологічного обладнання на загальну суму 30 017 002 грн, вчинивши тим самим зловживання службовим становищем», – зачитала обвинувачення прокурор САП Анастасія Андронова.

Також, за словами прокурора, Коваль обвинувачують у службовому підробленні документів, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого статтею 366 ККУ. Разом із нею обвинувачують ексдиректора «Укрпрофмед» Ігоря Кучму. Згідно обвинувального акту, він був пособником Коваль у зловживанні службовим становищем

Крім того, прокурорка САП виступила зі вступною промовою. Захист відмовився.

Нагадаємо, за версією слідства, «Укрмедпроєктбуд», як замовник робіт з будівництва НДСЛ «Охматдит», за бюджетні кошти замовило у ТОВ «Укрпрофмед» інженерне та технічне обладнання (зокрема ліфти та модулі теплових пунктів), для будівництва та оснащення вказаного лікувального закладу.

Відповідно до умов укладених договорів ДП було проведено розрахунки з генпідрядником шляхом 100% авансування, що становило понад 30 млн грн, проте у подальшому вказане інженерне та технічне обладнання не було поставлено та взагалі відсутнє до цього часу.

Не дивлячись на відсутність обладнання, у 2013 році керівниця «Укрмедпроєктбуду» Ірина Коваль (до цього вона була директором ТОВ «Укрпрофмед»), яка діяла всупереч інтересам очолюваного нею підприємства, проте з метою отримання неправомірної вигоди іншими юридичними особами, за пособництва тодішніх керівників Ігоря Кучми та Максима Наумова (перебуває в розшуку), підписала видаткові накладні. Відповідно до них нею нібито прийнято від генпідрядника вказане обладнання, за яке вже було сплачено авансові платежі у повному обсязі.

У подальшому вказаними особами вчинено також низку дій, спрямованих на приховування непоставки та відсутності обладнання. Внаслідок зазначених спільних умисних дій вказаних посадових осіб державному бюджету в особі ДП «Укрмедпроєктбуд» завдано матеріальної шкоди (збитків) в розмірі понад 30 млн грн.

Як відомо, ВАКС визначив Коваль запобіжний захід у вигляді 315 300 грн застави. Пізніше їй продовжували обов'язки.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: