Будівництво Охматдиту: двох обвинувачених засудили до колонії

Читать на русском
Антикорупційний суд завершив судовий розгляд кримінального провадження за обвинуваченням двох осіб у зловживаннях на будівництві дитячої лікарні.

Вищий антикорупційний суд визнав винуватою і засудив до 5 років позбавлення волі колишню керівницю державного підприємства «Укрмедпроєктбуд» Ірину Коваль за зловживання на будівництві Охматдиту.

Такий вирок 26 грудня виніс ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Коваль Ірину визнати винуватою у пред'явленному обвинуваченні за частиною 2 статті 28, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 361 Кримінального кодексу України та призначити їй покарання за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 ККУ у виді позбавлення волі на строк 5 років з позбавленням права обіймати посади керівника суб'єкта державної власності на строк 3 роки зі штрафом у розмірі 12 750 грн», – оголосила головуюча суддя.

Також ВАКС засудив ексдиректора ТОВ «Укрпрофмед» Ігоря Кучму до 4 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посаду керівника суб'єкта господарювання на строк 3 роки зі штрафом 10 200 грн.

Вирок ухвалила колегія суддів у складі: головуюча Леся Федорак, судді Ігор Строгий та Віктор Маслов. Рішення ще не набуло чинності і може бути оскаржене до Апеляційної палати ВАКС протягом 30 днів з дня проголошення рішення.

Нагадаємо, за версією собвинувачення, «Укрмедпроєктбуд», як замовник робіт з будівництва НДСЛ «Охматдит», за бюджетні кошти замовило у ТОВ «Укрпрофмед» інженерне та технічне обладнання (зокрема ліфти та модулі теплових пунктів), для будівництва та оснащення вказаного лікувального закладу.

Відповідно до умов укладених договорів ДП було проведено розрахунки з генпідрядником шляхом 100% авансування, що становило понад 30 млн грн, проте у подальшому вказане інженерне та технічне обладнання не було поставлено та взагалі відсутнє до цього часу.

Не дивлячись на відсутність обладнання, у 2013 році керівниця «Укрмедпроєктбуду» Ірина Коваль (до цього вона була директором ТОВ «Укрпрофмед»), яка діяла всупереч інтересам очолюваного нею підприємства, проте з метою отримання неправомірної вигоди іншими юридичними особами, за пособництва тодішніх керівників Ігоря Кучми та Максима Наумова (перебуває в розшуку), підписала видаткові накладні. Відповідно до них нею нібито прийнято від генпідрядника вказане обладнання, за яке вже було сплачено авансові платежі у повному обсязі.

У подальшому вказаними особами вчинено також низку дій, спрямованих на приховування непоставки та відсутності обладнання. Внаслідок зазначених спільних умисних дій вказаних посадових осіб державному бюджету в особі ДП «Укрмедпроєктбуд» завдано матеріальної шкоди (збитків) в розмірі понад 30 млн грн. 29 вересня 2021 року у справі зачитали обвинувальний акт.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: