Ексдиректору Держзовнішінформу змінили обвинувачення, його справу закрили

Читать на русском
Антикорупційний суд закрив справу стосовно колишнього очільника держпідприємства, оскільки йому змінили обвинувачення.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура змінила обвинувачення колишньому виконувачу обов'язків директора державного підприємства «Держзовнішінформ» Руслану Філіну з розтрати 9,87 млн грн на службову недбалість. Через це справу стосовно нього закрили, оскільки у ній закінчилися строки давності.

Таке рішення 16 березня ухвалив Вищий антикорупційний суд, повідомляє «Слово і діло».

Ще в травні 2022 року ексдиректора Держзовнішінформу В'ячеслава Корітка та його заступника Руслана Філіна, який уподальшому також обіймав посаду директора ДП, обвинувачували в розтраті 9,87 млн грн. Проте у березні 2023 року Філіну вже інкримінували службову недбалість (ч. 2 ст. 367 КК). Це злочин є нетяжким, а строк давності на притягнення особи до відповідальності складає 5 років. Враховуючи, що Філіну інкримінують вчинення службової недбалості у 2014 році, то строк давності у справі закінчився ще в 2019 році. Тому судді справу щодо нього закрили.

«Клопотання захисника про звільнення від кримінальної відповідальності - задовольнити. Звільнити (Руслана Філіна – ред.) від кримінальної відповідальності за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК, у зв'язку із закінченням строків давності. Закрити кримінальне провадження № 52015000000000016 за обвинуваченням (Руслана Філіна – ред.) за ч. 2 ст. 367 КК у зв'язку зі звільненням його від кримінальної відповідальності», – йдеться в рішенні.

Водночас суд продовжить судити ексдиректора ДП «Держзовнішінформ» В'ячеслава Корітка. Йому інкримінують розтрату (ч. 5 ст. 191 ККУ), строк давності в якій складає 15 років.

Як відомо, ексдиректора Держзовнішінформа В'ячеслава Корітка та його заступника Руслана Філіна обвинувачують у розтраті майна. За версією слідства, у період з травня 2013 року по лютий 2014 року вони, зловживаючи службовим становищем, здійснили розтрату майна очолюваного ними держпідприємства шляхом укладення договорів та підписання актів приймання-передачі наданих послуг.

На підставі них безпідставно перераховано 9,87 млн грн від Держзовнішінформу на рахунки низки приватних компаній. Встановлено, що зазначені приватні підприємства фактично ніяких послуг не надавали, а укладання договорів та підписання інших документів зроблено виключно з метою прикриття злочинної діяльності.

Нагадаємо, в квітні 2017 року НАБУ затримало екс-заступника директора Держзовнішінформу. У липні 2017 року НАБУ завершило слідство у цій справі. Пізніше САП скерувала до суду цю справу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: