Туреччина таємно передала Україні касетні боєприпаси часів «холодної війни» – ЗМІ

Читать на русском
Вони призначені, зокрема, для ураження бронетехніки, а кожен снаряд розкидає 88 набоїв. Це може бути дуже ефективним проти російських танків та піхоти.
Reuters

Туреччина почала відправляти в Україну касетні боєприпаси американської розробки, виготовлені в епоху «холодної війни», ще наприкінці минулого року.

Про це повідомляє Foreign Policy.

«Після місяців звернень Києва до адміністрації Байдена, наприкінці 2022-го року Туреччина почала надсилати до України кластерні артилерійські снаряди американської розробки», - стверджує Foreign Policy із посиланням на чинних та колишніх американських та європейських посадовців.

На Харківщині трактор наїхав на касетний боєприпас, є пораненийУ середу, 21 грудня, на Харківщині в селі Новий Бурлук внаслідок наїзду на касетний боєприпас від ракети підірвався трактор.

Йдеться про вдосконалені конвенційні боєприпаси подвійного призначення (dual-purpose improved conventional munitions, DPICM). Вони призначені, зокрема, для ураження бронетехніки, а кожен снаряд розкидає 88 набоїв.

Зазначається, що такий тип боєприпасів може бути дуже ефективним проти російських танків та піхоти, але здатний нашкодити й цивільному населенню.

«Ця зброя призначена для знищення танків шляхом розриву на менші суббоєприпаси, які можуть роками залишатися на полі бою, якщо не вибухають негайно. Кожен снаряд розкидає близько 88 менших боєприпасів», - пояснює видання.

При цьому, національне законодавство забороняє США експортувати подібні боєприпаси через їх високий рівень осічок.

Наразі незрозуміло, чи використовувалися ці касетні боєприпаси українськими силами.

Згідно зі словами експертів, подібні касетні боєприпаси можуть у кілька разів підвищити летальність українських обстрілів незахищених російських позицій.

Нагадаємо, що адміністрація президента США Джо Байдена протягом кількох місяців розглядає запит України щодо надання касетних боєприпасів. Ця зброя заборонена у понад 100 країнах, але росія продовжує застосовувати її проти України.

Окупанти застосовували касетні снаряди, наприклад 29 вересня, коли вдарили по Криворізькому району. Тоді було поранено 15 працівників одного із підприємств.

Того ж дня росіяни вдарили касетними снарядами по зупинці громадського транспорту у Миколаєві. Загинуло троє людей, ще 12 отримали поранення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: