САП у квітні скерує до суду справу голови райсуду Полтави

Читать на русском
Антикорупційний суд задовольнив клопотання детектива НАБУ про обмеження сторони захисту в строках на ознайомлення з розслідуванням.
Юрій Новак

Спеціалізована антикорупційна прокуратура після 5 квітня скерує до суду обвинувальний акт стосовно голови Ленінського районного суду Полтави Юрія Новака, якому НАБУ і САП інкримінують підбурення до дачі хабара судді, шахрайство і недостовірне декларування.

Саме до такої дати Вищий антикорупційний суд рішенням від 15 березня обмежив сторону захисту в ознайомленні з розслідуванням, повідомляє «Слово і діло».

«Клопотання задовольнити частково. Встановити підозрюваному (Юрію Новаку – ред.) та його захисникам строк до 05 квітня 2023 року включно для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування у кримінальному провадженні №52020000000000759 від 15.12.2020, за підозрою (Юрія Новака – ред.) у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 190, ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 27, ч. 3 ст. 369, ч. 1 ст. 366-2 КК України, після спливу якого сторона захисту буде вважатися такою, що реалізувала своє право на доступ до матеріалів вказаного кримінального провадження», – йдеться в рішенні.

Як відомо, ВАКС визначив 910 тис. грн застави судді Новаку. Також на нього поклали такі обов'язки: прибувати до детектива, прокурора, слідчого судді, суду за першою вимогою; не відлучатися із Полтави та Полтавської області без дозволу; повідомляти детектива, прокурора, слідчого суддю, суд про зміну свого місця проживання та місця роботи; утримуватись від будь-якого спілкування зі свідками та здати на зберігання закордонні паспорти.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру голові Ленінського райсуду Полтави Новаку. Під час досудового розслідування було встановлено, що вказаний суддя, посилаючись на свої знайомства із суддями Полтави, маючи умисел на привласнення чужого майна підбурив особу до надання неправомірної вигоди судді іншого суду Полтави за задоволення позову у цивільній справі. Суддя створив враження та запевнив, що судове рішення на свою користь особа може отримати лише за неправомірну вигоду у розмірі 10 тис. доларів. Проте як з’ясувалося, вказані кошти він і не намагався передати за вирішення питання, а розпорядився ними на власний розсуд.

Крім того, встановлено, що суддя вніс завідомо неправдиві відомості до декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2020 рік, не вказавши інформацію про квартиру та паркомісце у Полтаві, а також автомобіль, якими він безпосередньо користувався, проте право власності було оформлено на його родичів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: