«Історичне рішення»: Зеленський у зверненні прокоментував ордер на арешт путіна

Читать на русском
Президент зазначив, що окупанти не змогли б здійснити операцію з викрадення українських дітей без наказу керівника держави-терориста.
Фото: Офіс президента України

Рішення Міжнародного кримінального суду про видачу ордера на арешт російського диктатора володимира путіна є початком історичної відповідальності.

Про це президент президент Володимир Зеленський заявив у своєму вечірньому зверненні.

«Глава держави-терориста і ще одна посадова особа росії офіційно стали підозрюваними у воєнному злочині. У депортації українських дітей.

У кримінальних провадженнях вже зафіксовано понад 16 тисяч випадків примусової депортації окупантом українських дітей. Але реальна кількість депортованих може бути значно більшою», – заявив Зеленський.

Президент висловив упевненість, що організувати таку злочинну операцію без наказу найвищого керівника держави-терориста було б неможливо.

«Розділяти дітей із сім'ями, позбавляти їх будь-якої можливості зв'язатися з рідними, ховати дітей на території росії – все це очевидна державна політика рф, державні рішення та державне зло, яке починається з першої посадової особи цієї держави», – наголосив президент.

Глава держави подякував команді прокурора Каріма Хана, МКС та всіх у світі, хто допомагає Україні боротися за справедливість. Він додав, що станом на сьогодні українській владі вдалося повернути трохи більше ніж 300 дітей, які були силою вивезені з України.

Головне зі звернення українського лідера:

  • Провів засідання Ставки. Головна увага – боям на Донбасі: Авдіївка, Бахмут, Вугледар, Мар'їнка, Білогорівка. Як завжди, повідомляли Головком, розвідка, командувачі напрямків. Керівник «Хортиці» генерал Сирський, керівник «Таврії» генерал Тарнавський.

  • Говорив із прем'єр-міністром Словаччини. Подякував за новий та сильний пакет оборонної підтримки. Зокрема, за літаки МіГ, які працюватимуть задля безпеки і України, і всієї Європи.

  • Відзначив бійців спеціальних підрозділів. Сили спеціальних операцій – 8-й полк СЗГ, який допомагає захищати Бахмут. Бійців, які боронять Луганщину. Воїнів морського центру спеціального призначення, за успішні дії на півдні, за відчутний мінус у ворога на Херсонському та Запорізькому напрямках.

  • Подякував воїнам Служби безпеки України, бійцям ГУР МО, а також представникам Міжнародного легіону.

«Вже працюємо над наповненням наступних тижнів – часу, який ми використовуємо для зміцнення України, для нового постачання зброї нашим воїнам та для прискорення покарання – покарання росії за цю війну», – підсумував президент.

Нагадаємо, тепер путіну загрожує арешт у країнах, які ратифікували Римський статут та визнають юрисдикцію суду. Це більше ніж 120 країн, список – на інфографіці.

Раніше повідомлялося, що Гаазький суд має намір порушити дві справи про воєнні злочини росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: