Гаазький суд планує порушити дві справи про воєнні злочини росії – NYT

Читать на русском
У виданні повідомили, що перша справа стосуватиметься викрадення українських дітей, а друга – навмисних атак російської армії щодо критичної інфраструктури України.

Міжнародний кримінальний суд має намір відкрити дві справи про воєнні злочини, скоєні росією під час вторгнення в Україну, і буде вимагати видачі ордерів на арешт кількох людей.

Про це повідомляє The New York Times з посиланням на офіційних осіб, «обізнаних про рішення».

У рамках першої справи прокурори розслідуватимуть випадки викрадення українських дітей, від малечі до підлітків.

Спецтрибунал над росією: що це таке та як він працюватимеПро те, що таке спеціальний трибунал щодо росії, для чого він потрібен та як ця структура буде працювати – в матеріалі Слово і діло

За даними розслідувачів, минулого року кремль розробив програму депортації дітей до рф. У рамках цієї програми росіяни вивозили дітей з України та поміщали їх до дитячих та групових будинків.

Москва не приховує існування цієї програми, проте представляє її як «гуманітарну місію» із захисту осиротілих чи покинутих українських дітей.

У другому випадку суд у Гаазі розгляне безперервні атаки росії на цивільну інфраструктуру України, включаючи системи водопостачання, газопостачання та електростанції. Співрозмовники видання зазначили, що такі об'єкти навіть близько не можуть вважатися законними воєнними цілями.

Поки що неясно, кому звинувачують у цих справах. Деякі експерти пропонують звинуватити у воєнних злочинах російського диктатора володимира путіна, оскільки Міжнародний суд не визнає імунітет глави держави під час розслідування подібних справ.

При цьому у виданні наголошують, що ймовірність судового розгляду залишається невеликою, оскільки суд не може розглядати справи заочно, а рф навряд чи видасть своїх чиновників.

Якщо справи будуть відкриті, вони будуть містити перші міжнародні звинувачення, висунуті з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Нагадаємо, невдовзі в Україні з'явиться база воєнних злочинців, якою Міністерство внутрішніх справ поділиться з іншими країнами.

Раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду розслідувати обставини розстрілу українського військовополоненого за слова «Слава Україні».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: