Світовий продаж зброї зростає сьомий рік поспіль – SIPRI

Читать на русском
Світовий продаж зброї в 2021 році досяг 592 млрд доларів. Російські компанії незначно збільшили продажі – експерти бачать ознаки стагнації в галузі.
ipis.ir

Продажі зброї та військових послуг 100 найбільшими компаніями галузі у 2021 році досягли 592 млрд доларів – це на 1,9% більше, ніж у 2020-му. Загалом, світовий продаж зброї зростає вже сьомий рік поспіль. Хоча темпи зростання у 2020–2021 роках були вищими, ніж у 2019–2020, вони все одно нижчі від середнього показника за чотири роки, що передували пандемії.

Про це йдеться у звіті Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (SIPRI).

У звіті йдеться, що в 2021 році галузь, як і раніше, страждала через збої в глобальних ланцюжках поставок, пов'язаних з пандемією коронавірусу, включаючи затримки в доставці та нестачу компонентів.

Крім того, вторгнення росії в Україну також ускладнило ланцюжки поставок для збройових компаній, не в останню чергу тому, що рф є основним постачальником сировини, що використовується у виробництві озброєнь.

«Якщо збої в ланцюжку поставок продовжаться, деяким основним виробникам зброї може знадобитися кілька років, щоб задовольнити новий попит, створений війною в Україні», – зазначив старший науковий співробітник SIPRI Дієго Лопес да Сілва.

40 американських компаній, включених до списку, в 2021 році продали зброї на 299 млрд доларів. Північна Америка була єдиним регіоном, де спостерігалося падіння продажів зброї порівняно з 2020 роком.

Європейський продаж озброєння зріс на 4,2% порівняно з 2020 роком і досяг 123 млрд доларів.

Продаж озброєнь 21 компанією в Азії та Океанії, що входить до топ-100, досяг 136 млрд доларів у 2021 році, що на 5,8% більше, ніж у 2020 році. Загальний обсяг продажів восьми китайських збройових компаній у списку становив 109 млрд.

У звіті зазначається, що продаж озброєнь шести російських компаній становив 17,8 млрд доларів, що всього на 0,4% більше, ніж у 2020 році. Хоча російські компанії збільшують виробництво через війну, у них виникли проблеми з доступом до напівпровідників. На них також впливають санкції, пов'язані із війною. Експерти помітили ознаки стагнації у російській збройовій галузі.

Нагадаємо, за даними звіту SIPRI, оприлюдненого навесні, світові військові витрати вперше перевищили 2 трлн доларів.

Експерти також прогнозують новий виток перегонів ядерних озброєнь у світі через війну в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: