Звернення Зеленського: президент провів засідання Ставки та розповів про ситуацію в енергетиці

Читать на русском
Також глава держави провів низку міжнародних переговорів, на яких обговорювалися питання забезпечення українських воїнів та підтримки України у захисті від російської агресії.
Фото: Офіс президента України

Президент України Володимир Зеленський провів чергове засідання Ставки Верховного Головнокомандувача.

Про це глава держави розповів у своєму вечірньому зверненні від 10 березня.

Він зазначив, що Головнокомандувач ЗСУ, а також командувачі напрямками доповідали про ситуацію на передовій, а також загалом про захист держави.

«Обговорювали схід та південь, кордон. Бахмут та наші можливості посилитися там. Наші відповіді на удари терористів. Захист Херсона та громад Дніпропетровської області. Чернігівщини, Сумської області. Наші потреби у боєприпасах та постачанні», – зазначив Зеленський.

Також глава держави провів низку міжнародних переговорів, на яких обговорювалися питання забезпечення українських воїнів та підтримки України у захисті від російської агресії.

Окрім того, Зеленський розповів про стан енергосистеми після російських ударів.

«Весь день отримую доповідь про відновлення наших енергооб'єктів та мереж після російського терористичного нальоту. Харків – все ще багато абонентів відключено, у місті проблеми зі зв'язком. Вдалося дати електроенергію на критичну інфраструктуру, всі служби працюють. Харківська область – станом на вечір більшості споживачів постачання електрики відновлено», – зазначив президент.

Український лідер додав, що досі непроста ситуація спостерігається у Житомирі: систему загалом збалансували, проте, як і раніше, можуть бути відключення. Запоріжжя: робиться все, щоб захистити людей та енергосистему міста. Київ – тепломережі відновлюються.

Основне із звернення президента України:

  • У Києві з візитом перебувала прем'єр-міністр Фінляндії – держави, яка активно нас підтримує. Подякував за вже надані пакети допомоги, обговорили нові можливості зміцнити нашу оборону. Крім того, обговорили співпрацю у структурах Євросоюзу та підтримку наших ініціатив щодо покарання російських убивць.

  • Зустрівся із міністром оборони Норвегії. Досягнули надзвичайно потужних відносин із Норвегією у багатьох сферах. Це стосується і зброї: завдяки Норвегії ми посилили і нашу ППО, і артилерію та інші війська. Також Норвегія започаткувала програму довготривалої бюджетної підтримки України – 7 мільярдів доларів на п'ять років. Також починаємо спілкуватися з Норвегією про можливості тренувальної місії для наших пілотів.

  • Поспілкувався сьогодні із представниками американської політичної спільноти – сенаторами, експертами – на майданчику Американського інституту підприємництва. Це один із сильних американських think tanks – інститутів, що беруть участь у творенні політики.

  • Відзначив бійців, які захищають Україну на Донеччині. Морпіхи 35-ї та 36-ї окремих бригад морської піхоти, 55-а окрема артилерійська бригада, десантники «Сімдесят дев'ятки». Пушкарі 44-ї окремої артилерійської бригади, що воюють на Запорізькому напрямку.

  • Підписав черговий указ щодо нагородження наших воїнів державними нагородами. Зокрема бійців 24-го окремого штурмового батальйону Збройних сил України. Мав честь вручити мамі «Да Вінчі» – Дмитру Коцюбайлу – його «Хрест бойових заслуг». Сьогодні пройшло прощання із Дмитром. Подякував усім, хто прийшов на церемонію прощання з «Да Вінчі».

«Українці сильні, коли дбають один про одного. Українці вільні, коли бороняться. Слава нашому чудовому народу! Світла пам'ять нашим воїнам, які віддали своє життя за нашу державу!» – підсумував президент.

Нагадаємо, сьогодні Зеленський побував у Михайлівському соборі на прощанні з Героєм України Дмитром Коцюбайлом.

Також Зеленський відповів на чутки про можливу причетність України до диверсії на «Північних потоках».

А в кінці дня глава держави розповів, яких рішень він очікує від саміту НАТО у Вільнюсі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: