Україна розпочала переговори з партнерами щодо продовження зернової угоди – Reuters

Читать на русском
Україна розпочала переговори про продовження зернової угоди, термін дії якої спливає 18 березня. Росія поки що не бере участі в переговорах.
Getty Images

Україна розпочала онлайн-переговори з партнерами щодо продовження Чорноморської зернової ініціативи. Росія в цих переговорах поки що не бере участі.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на високопоставлене джерело в українському уряді.

Скільки зернових експортує УкраїнаЯк змінювався обсяг експорту зернових та зернобобових з України – на інфографіці Слово і діло.

«Ситуація з переговорами є досить складною. Зараз багато залежить не від нас, а від партнерів», — сказало агентству джерело на умовах анонімності.

Термін дії зернової угоди спливає 18 березня. Як раніше говорив заступник міністра інфраструктури Юрій Васьков, Україна попросить усі сторони розпочати переговори щодо продовження угоди як мінімум на один рік. Також Україна хоче включити до угоди порти Миколаєва.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив минулого тижня, що Анкара старанно працює над продовженням ініціативи.

Нагадаємо, росія заявила, що готова продовжити свою участь в угоді щодо експорту українського зерна з чорноморських портів. При цьому в МЗС дали зрозуміти, що саботуватимуть угоду, якщо росії щось не сподобається.

Останні кілька місяців росія штучно гальмує реалізацію угоди, системно затримуючи огляд кораблів, які прямують через Босфор. Україна закликала міжнародне співтовариство, зокрема ООН та Туреччину, зупинити спроби рф блокувати роботу «зернового коридору».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: