Росіяни заявили про «українську ДРГ у селі Сушани Брянської області»: що відомо

Читать на русском

Російські пропагандисти заявили про те, що нібито українська ДРГ зайшла до Сушан Брянської області, влаштувала там стрілянину і взяла заручників.
Shutterstock

Росіяни розігрують у прикордонній з Україною Брянській області провокацію, про підготовку якої українське командування «Північ» попереджало ще тиждень тому. Пропагандисти поширюють інформацію про те, що нібито група українських диверсантів проникла до Брянської області, влаштувала стрілянину, а також взяла у заручники людей. При цьому ЗМІ суперечать самі собі у своїх свідченнях і публікують неузгоджену інформацію.

Прикордонники розповіли, у яких областях росіяни активізували ДРГЗа останні місяці окупанти активізували діяльність диверсійно-розвідувальних груп на кордонах трьох областей.

Так, за даними російського порталу Readovka, сьогодні вранці до Брянської області зайшли «дві українські ДРГ загальною чисельністю до 40 осіб, які взяли в заручники місцевих жителів». Після цього нібито розпочався бій у селі Сушани. За словами пропагандиста Пегова, кількість «диверсантів» – від 50 до 80 людей.

Російські РІА Новини з посиланням на губернатора Брянської області Олександра Богомаза повідомили про те, що в селі Сушани «диверсанти обстріляли автомобіль, загинула одна людина, поранена дитина». Також, за їхніми заявами, «село атакував ворожий безпілотник, після чого спалахнув будинок». Крім того, «диверсанти» нібито також обстріляли село Ломаківка у Брянській області з мінометів.

Пізніше у російських Тelegram-каналах почала з'являтися інформація, що «кілька людей взято у заручники у магазині в селі Любечани у Брянській області».

«Українська ДРГ зайняла відразу кілька житлових будинків у селі Сушани з населенням 180 осіб. У будинках вони тримають заручників. Силовики з Брянської області вже оточили передбачуване місце, де тримають мешканців».

Також російські ЗМІ написали про те, що в Сушанах «терористи здійснили хаотичний обстріл. У результаті загинув мирний житель, а також поранена дитина».

«Диверсанти здійснили обстріл автомобіля. Внаслідок обстрілу один мешканець загинув, поранено десятирічну дитину. Наразі дитину доставлено до лікарні, їй надається вся необхідна допомога», — цитують губернатора Брянської області російські сайти.

При цьому російські Telegram-канали не змогли зійтися в тому – чи був обстріл шкільного автобуса в Сушанах. Місцева влада пізніше повідомила, що заняття у школах не проводяться і ніякого шкільного автобусу не було.

Також з'явилася офіційна заява ФСБ рф щодо «проникнення українських диверсантів до Брянської області».

«У прикордонному Климівському районі Брянської області ФСБ рф та наданими силами Міністерства оборони російської федерації проводяться заходи щодо знищення озброєних українських націоналістів, які перетнули державний кордон», — опублікували коментар російської спецслужби РІА Новини.

При цьому жодних підтверджень того, що у Брянській області справді перебуває українська ДРГ – немає.

Свою думку про те, що сталося, озвучив український блогер, політичний експерт, доброволець ЗСУ Кирило Сазонов. За його словами, це чергова кремлівська провокація.

«Це очевидна провокація. Я навіть не писатиму про те, що не буває ДРГ до 50 осіб. За жодними нормами ЗСУ не передбачено. Це якраз специфіка роботи нашого підрозділу, і тут я темою володію. Не буває так. Друге – занять у школах там немає вже якийсь час, і шкільні автобуси з дітьми не їздять. Цей фейк розпропаганда швидко вилучила. Головне – Оперативне Командування «Північ» ЗСУ ще тиждень тому попереджало про підготовку таких провокацій з боку росармії. І наші спостерігачі бачили по той бік кордону людей у камуфляжі на кшталт українського пікселя. Мабуть, готувались. Загалом масштабна провокація якраз у стилі кремля», – написав він у Telegram.

За деякий час ситуацію прокоментували в ГУР та Офісі президента України.

Російські пропагандистські медіа повідомляють, що найближчим часом президент рф путін збере екстрене засідання Ради безпеки рф. В українському сегменті інтернету лунають припущення, що онлайн-шоу на Брянщині було влаштоване росіянами як привід для цього заходу і заяв, які пролунають після нього. Водночас прессекретар путіна заявив, що такого засідання сьогодні не планують.

Нагадаємо, перед роковинами вторгнення рф в ОК «Північ» повідомляли, що в районі кордону з Чернігівською областю зафіксовано рух колон російської військової техніки, а це означає – можливі провокації.

Раніше росія звинуватила Україну у «підготовці озброєної провокації» у Придністров'ї. У Молдові відкинули заяви рф, а президент Володимир Зеленський назвав звинувачення росіян «вкидами».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: