Вперше в історії: Ізраїль почав експорт нафти до Європи

Читать на русском
Ізраїль уперше в історії доставив власну нафту до країн Європи. Її видобували на родовищі Каріш у східному Середземноморʼї.

Вперше в історії Ізраїль почав експортувати власну нафту до країн Європи. Її видобували на родовищі Каріш, що у східному Середземноморʼї.

Про це повідомляє Bloomberg.

Це родовище є флагманським проєктом лондонської компанії Energean.

«Першу партію нафти за кордон було завантажено в понеділок з плавучої установки для зберігання та розвантаження нафти Energean Power, гігантського судна, яке використовується для розробки газового родовища Каріш», – йдеться в повідомленні.

Плавуча установка Energean – це частина проєкту, який був політично суперечливим через розташування на колись спірному морському кордоні між ізраїльськими та ліванськими водами.

Угоди між цими двома країнами про безперешкодний видобуток ресурсів на цьому родовищі було досягнуто лише у жовтні минулого року. До цього обидві країни висловлювали претензії щодо права на видобуток. Були навіть погрози застосування сили у разі, якщо воно розпочнеться.

Морський кордон між країнами довгий час не був демаркований, зокрема через те, що Ліван не визнає державу Ізраїль. Втім, видобуток ресурсів там дозволить отримати вигоду для обох країн, зокрема шляхом продажу нафти до Європи, яка шукає альтернативи постачанням з росії. Крім того, це знизить ціни на енергоносії у всьому світі.

Нагадаємо, видобуток нафти в росії може скоротитися через ембарго ЄС та обмеження цін.

ЄС затвердив стелю цін на нафтопродукти з росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: