Іран збільшує експорт нафти, попри санкції США – Reuters

Читать на русском
Експорт іранської нафти напередодні 2023 року зріс до максимуму – приблизно 1,2 млн барелів на день.
Reuters

Експорт іранської нафти напередодні 2023 року зріс до максимуму – приблизно 1,2 млн барелів на день.

Про це повідомляє Reuters.

Іранський нафтовий експорт зберігає потенціал для подальшого зростання і цьогоріч.

«Експорт сирої нафти з Ірану в грудні торік становив у середньому 1,137 млн барелів на день, що на 42 тисячі барелів на день більше, ніж у листопаді, і є найвищим показником 2022 року», – зауважив енергетичний консультант SVB International.

Компанія з аналізу даних Kpler оцінила експорт іранської сирої нафти в 1,23 млн барелів на добу в листопаді, що є найвищим показником із серпня 2022 року та майже на рівні з показником квітня 2019 року.

«Експорт нафти з Тегерана був обмежений після того, як колишній президент США Дональд Трамп у 2018 році вийшов з ядерної угоди 2015 року та відновив санкції, спрямовані на стримування експорту нафти та пов’язаних з ним надходжень уряду Ірану. Зростання експорту відбулося за часів каденції президента США Джо Байдена, який прагнув відновити ядерну угоду», – нагадують у Reuters.

Варто зауважити, що найбільшим покупцем іранської нафти залишається Пекін, якому підсанкційний Тегеран продає сиру нафту за підробними документами, щоб приховати її справжнє походження та убезпечити Китай від претензій США.

Нагадаємо, вже наступного місяця Західні країни запровадять нову хвилю санкцій проти російського нафтового сектору.

Як відомо, росія щодня втрачає 172 мільйони доларів через обмеження цін на свою нафту. Сума зросте у лютому, після того, як обмеження торкнуться нафтопродуктів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: