Післявоєнне відновлення України: які країни взяли шефство над містами та областями

Читать на русском

Післявоєнна відбудова України обійдеться у суму до трильйона доларів. Минулого року президент Володимир Зеленський запропонував міжнародним партнерам нову модель відновлення – шефство над певним регіоном, містом, громадою чи галуззю. Інтерес до цього виявили вже майже три десятки країн. «Слово і діло» розібралося, кому запропонували, і хто вже погодився допомогти з відбудовую міст чи областей.

Майже три десятки країн виявили інтерес до відновлення українських міст та областей. Хто погодився взяти шефство і над яким регіоном – на інфографіці.
Які країни долучаться до відновлення міст і областейСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Найбільше від російської агресії постраждали Донецька та Луганська області. Як розповіли у Кабміні, у відновленні Донецької області можуть допомогти Польща та Італія. Участь у відновленні зруйнованого Маріуполя візьме Греція – саме в цьому місті мешкала велика етнічна грецька громада.

Шефство над Луганською областю можуть взяти одразу три країни – Чехія, Швеція та Фінляндія.

США та Туреччина допомагатимуть відновлювати Харків після війни. Чехія готова взяти на себе координацію відновлення Дніпропетровської області, Австрія – Запорізької області. Франція та Латвія допомагатимуть відбудовувати Чернігівську область.

З відновленням Житомирської області допоможуть країни Балтії – Естонія, Латвія та Литва.

Греція, окрім Маріуполя, хоче допомогти з відновленням Одеси.

Данія бере на себе допомогу у відновленні об'єктів Миколаєва – житлових будинків, економічної, соціальної та транспортної інфраструктури. Допомогти з відновленням області уряд України запропонував Бельгії.

Велика Британія заявила про готовність взяти шефство над Києвом та областю. Участь у відновленні області візьме також Литва.

Норвегія може взяти шефство над Кіровоградською областю, Ірландія – над Рівненською, Канада – над Сумською. Херсонську область допомагатимуть відновлювати Швеція та Нідерланди.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, які міста були повністю або частково зруйновані під час російської агресії.

На інфографіці – перші оцінки вартості післявоєнного відновлення України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: