В Україні схвалили список копалин стратегічного значення

Читать на русском
В Україні схвалили список копалин, які мають стратегічне значення для національної економіки.
Видобуток титануGroup DF

Кабінет міністрів затвердив перелік корисних копалин, які мають стратегічне значення для економіки та оборони, а також родовищ їх видобутку.

Про це повідомив ррем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду 14 лютого.

«В умовах війни та післявоєнного відновлення мусимо дбати про власні природні ресурси. Зокрема про корисні копалини, які мають стратегічне значення для економіки та для оборони. Сьогодні уряд ухвалює список таких копалин, а також родовищ, де їх видобувають», – сказав прем’єр.

Росія захопила в Україні території з корисними копалинами на 12,4 трлн доларів – WPРосія контролює українські енергетичні родовища, метали та корисні копалини на суму щонайменше 12,4 трлн доларів. Зокрема, захоплено 63 відсотки вугільних родовищ, 20 відсотків – газових, понад 40 відсотків родовищ металів.

Йдеться про ванадій, літій, титан, уран і соль. 26 родовищ надаватимуться в користування на умовах угод про розподіл продукції, розповів він.

Прем’єр переконаний, що це має створити широкі можливості інвестору в реалізації проєкту. У той же час держава отримає свою частку, яка буде використана для розвитку української економіки.

Крім того, уряд схвалив законопроект щодо мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів. Влада планує створити диверсифіковану систему зберігання та резервні запаси, що становлять не менше 61 дня внутрішнього споживання.

«Це дозволить бізнесу, громадянам та всій країні спокійно пройти будь-які виклики у паливній сфері», – зазначив Шмигаль.

Нагадаємо, до бюджету вдалося відшкодувати понад півмільярда гривень у рамках справи «Укртатнафти».

Також Шмигаль назвав суму, необхідну для відновлення України у 2023 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: