Росія контрабандою отримала від Ірану бойові дрони – The Guardian

Читать на русском
Особливістю безпілотників Shahed 191 і 129 є те, що вони можуть доставляти бомби за вказаними координатами та повертатись до місця вильоту цілими й неушкодженими.

Іран використовував човни та державну авіакомпанію для контрабанди безпілотників дальнього радіуса дії до росії для використання у війні проти України. Ці дрони здатні атакувати та повертатися на базу.

Про це повідомляє The Guardian із посиланням на джерела в Ірані.

За даними видання, щонайменше 18 безпілотників були доставлені військово-морським флотом після спеціального візиту російських офіцерів і технічних фахівців до Тегерана в листопаді 2022 року, де їм продемонстрували повний спектр іранських технологій.

Атаки дронів-камікадзе: скільки іранських «Шахедів» збили ЗСУУкраїна збила понад 500 іранських дронів-камікадзе з моменту їх першого застосування росією. Динаміка знищення Шахедів – на інфографіці.

«З цієї нагоди російська делегація у складі 10 осіб обрала шість безпілотників Mohajer-6, дальність польоту яких становить близько 200 кілометрів і несуть по дві ракети під кожним крилом, а також 12 безпілотників Shahed-191 та -129, які також мають ракети класу «повітря-земля»», – йдеться у повідомленні.

Також росіяни обрали 12 БПЛА Shahed-191/129, які теж здатні завдавати удари з повітря. Shahed-129 здатен нести вантаж до 60 кг, але може перебувати в повітрі лише 4 години. А Shahed-191 може літати 5 годин та нести 70 кг. Однак його слабкістю є складні погодні умови, особливо низька хмарність і туман. Окрім цього Shahed-191 є помітним об'єктом для виявлення, супроводження та знищення його засобами ППО.

На відміну від більш відомих дронів типу Shahed-131/136, ці безпілотники дальнього радіуса дії призначені для атакування й повернення на базу неушкодженими.

За даними джерел, більшість відправлених до рф дронів були таємно підібрані іранським судном з бази на узбережжі Каспійського моря, а потім перекинуті морем на катер російського ВМФ. Інші відправила державна іранська авіакомпанія, зазначили вони.

Раніше повідомлялося, що росія може залучати до організації атак дронів курдських найманців.

В Україні створили дрон-камікадзе «Кобра» із дальністю ураження до 300 км.

Нагадаємо, американський історик зібрав понад 1,2 млн доларів на «Ловця Shahed» для України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: