Швейцарія може зняти заборону на постачання озброєнь Україні – ЗМІ

Читать на русском
Нещодавно до парламенту було представлено законопроект, який дозволить уряду дозволити реекспорт швейцарської зброї до країн із такими ж демократичними цінностями, як у Швейцарії.
Getty Images

Швейцарія може відмовитися від багаторічного статусу нейтралітету та дозволити експорт зброї до України. До відповідного рішення швейцарських політиків підштовхують представники оборонно-промислового комплексу та настрої у суспільстві.

Про це повідомляє агенство Reuters.

Як зазначається, останнім часом уряд Швейцарії все частіше закликають відмовитися від заборони на постачання зброї Києву, хоча в парламенті поки що немає консенсусу щодо цього. Нещодавно до парламенту було представлено законопроект, який дозволить уряду дозволити реекспорт швейцарської зброї до країн із такими ж демократичними цінностями, як у Швейцарії.

«Ми хочемо бути нейтральними, але ми є частиною західного світу», - сказав Тьєррі Буркарт, лідер правоцентристської партії FDP, який є автором закону про зняття заборони на реекспорт зброї в Україну.

Згідно з його словами, у влади Швейцарії не повинно бути права вето, щоб заважати іншим допомагати Україні. Інакше продовження такої заборони вказуватиме на підтримку росії.

За даними нещодавнього соціологічного дослідження, 55% швейцарців виступають за зняття заборони на реекспорт зброї та її постачання Україні.

«Якби ми задали це питання до війни, рівень підтримки, ймовірно, був би меншим за 25%. У минулому відмова від нейтральності була забороненою темою», - зазначив керівник соціологічної компанії GFS-Bern Лукас Голдер.

Нагадаємо, що нещодавно комісія з безпеки Національної ради Швейцарії (нижня палата парламенту цієї країни) ухвалила подання та депутатську ініціативу, якою передбачено дозвіл на реекспорт швейцарської зброї з третіх країн до України.

Раніше швейцарська партія FDP запропонувала уряду допомогти Україні з танками Leopard на тлі війни проти росії.

Також США продовжують тиснути на Швейцарію в питанні заморожених активів рф.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: