Війна в Україні оголила проблеми зі збройовим потенціалом Заходу – FT

Читать на русском
Війна в Україні оголила проблеми Заходу зі збройовим запасом. Після холодної війни країни скоротили військові витрати, оборонну промисловість та виробництво, а тепер виявили, що відновити все одразу непросто.
Фото: AFP/Getty Images

Майже через 10 місяців після початку повномасштабного вторгнення росії союзники України дедалі більше стурбовані проблемами з нарощуванням виробництва озброєння, оскільки їх запаси виснажуються.

Про це пише Financial Times.

Як пише видання, на карту поставлена не лише здатність Заходу продовжувати постачати Україні зброю, але й здатність союзників показати таким противникам, як Китай, наявність у них промислової бази, здатної виробляти достатньо зброї, щоб захиститися від можливого нападу.

Направивши Україні військову допомогу, в основному з існуючих запасів, країни-члени НАТО виявили, що лінії з виробництва озброєнь, що простоюють, не можуть бути включені відразу. Збільшення потужності потребує інвестицій, які, своєю чергою, залежить від укладання довгострокових виробничих контрактів.

Як за вісім років змінилися оборонні витрати країн НАТОУ 2022 році країни НАТО витратить на оборону 1 трлн 189,8 млрд доларів. Як змінилися витрати кожної країни за вісім років – на інфографіці.

США відправили Україні близько третини своїх протитанкових ракет Javelin та третину своїх запасів зенітних ракет Stinger. Велика Британія зверталася до третьої сторони, щоб поповнити свої витрачені запаси протитанкових ракет NLAW. Запаси зброї в багатьох європейських країнах ще мізерніші.

За словами представників міністерства оборони та керівників корпорацій, є дві основні причини ситуації, що склалася.

Перша – після закінчення холодної війни країни скоротили військові витрати та оборонну промисловість, перейшовши на «ощадливе» виробництво та зниження запасів озброєння, наприклад, боєприпасів.

«Захід має проблему з обмеженими оборонними промисловими потужностями. Потрібна велика програма промислового розвитку, якщо країни Заходу хочуть відновити можливості для розробки, виробництва та накопичення запасів», – сказав колишній генерал-майор австралійської армії Мік Райан.

Друга причина – бюрократична. Хоча уряди стверджують, що вони прихильні до збільшення оборонних бюджетів, в умовах економічної невизначеності вони не поспішають укладати багаторічні оборонні контракти.

«Жодна компанія не хоче інвестувати у збільшення виробництва без довгострокової контрактної впевненості. Чи росія як і раніше становитиме загрозу через п'ять років, а якщо ні, то чи будуть уряди, як і раніше, купувати зброю у компаній?» – прокоментував високопоставлений представник європейського оборонного відомства.

Західні чиновники кажуть, пише видання, що допомога Україні не поставила під загрозу військову готовність їхніх власних країн, тоді як у росії ситуація набагато гірша – вона змушена закуповувати артилерійські снаряди та безпілотники в Ірану та Північній Кореї.

Нагадаємо, раніше генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що на даний момент Альянс вичерпав більшу частину своїх запасів озброєння та боєприпасів. Тому необхідно в терміновому порядку відновити та наростити їхнє виробництво.

За інформацією видання NYT, із 30 країн-членів НАТО 20 вже вичерпали запаси озброєнь, які могли постачати Україні.

Члени НАТО закликають свої оборонні компанії наростити виробництво озброєння та боєприпасів, але на це їм знадобляться роки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: