НАБУ завершило розслідувати справу слідчого Держбюро розслідувань

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку відкрили стороні захисту слідчого Держбюро розслідувань матеріали кримінального провадження.

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили розслідування справи за підозрою старшого слідчого другого слідчого відділу територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у Миколаєві (з дислокацією в Одесі) Олександра Гарановського у зловживаннях.

Про це повідомляє прес-служба САП.

«Прокурор САП ухвалив рішення про завершення досудового розслідування у справі стосовно старшого слідчого Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Миколаєві, який підозрюється у зловживанні службовим становищем. Детективам НАБУ надано доручення відкрити стороні захисту матеріали справи для ознайомлення», – інформує прокуратура.

У повідомленні не вказується прізвище підозрюваного, проте, за інформацією «Слово і діло», йдеться про Олександра Гарановського.

Раніше Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду обрала запобіжний захід підозрюваному слідчому ДБР.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру слідчому ДБР у зловживанні службовим становищем. Як встановлено слідством, під час складання працівниками митниці протоколу про порушення правил, що передбачає безальтернативне вилучення грошових коштів, до пункту пропуску прибув старший слідчий ДБР. Він втрутився в процес та без жодних законних підстав вилучив 716 тис. дол. Згодом підозрюваний посадовець незаконно повернув громадянину вилучені гроші, які були предметом справи про адміністративного правопорушення та перебували у розпорядженні митних органів.

Наприкінці липня суд визнав громадянина винним у порушенні митних правил, передбачених ч. 1 ст. 483 Митного кодексу України, та наклав штраф у майже 21 млн грн з конфіскацією в дохід держави вилучених 716 тис. дол. Згодом це рішення підтвердила і апеляція. Однак виконати судове рішення про звернення в дохід 716 тис. дол. стало неможливим, оскільки вилучені гроші вже повернули громадянину.

За інформацією «Слово і діло», гроші до Європейського союзу намагався провести голова профспілки працівників ТОВ «Промтоварний ринок» Віктор Кудлай. Вказане ТОВ управляє ринком «7-й кілометр» в Одеській області. Подія вилучення коштів сталася ще 16 березня в міжнародному пункті пропуску для поромного сполучення «Орлівка» митного поста «Орлівка» Одеської митниці. Митники під час огляду валізи на її дні під підкладкою були виявлені ці 716 тис. дол.

Також НАБУ і САП встановили ще один схожий епізод. Як встановило слідство, у квітні 2022 року за аналогічних обставин слідчий ДБР Гарановський безпідставно вилучив 541 тис. дол, які в порушення правил згодом повернули громадянину. У вересні 2022 року суд визнав громадянина винуватим у порушенні митних правил та наклав штраф у майже 16 млн грн з конфіскацією в дохід держави вилучених 541 тис. дол. Це рішення суду вступило в законну силу, проте виконати його теж стало неможливим.

Зважаючи на це, на початку лютого 2023 року САП та НАБУ повідомили посадовцю ДБР нову підозру - за ч. 2 ст. 343, ч. 2 ст. 364 КК України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: