НАБУ завершило розслідувати справу Насірова про хабар від Бахматюка

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку відкрили матеріали розслідування стороні захистку ексголовного фіскала.
Роман Насіров

НАБУ та САП завершили розслідування справи за підозрою колишнього голови Державної фіскальної служби Романа Насірова та його радника в держанні понад 722 млн грн неправомірної вигоди від олігарха Олега Бахматюка. Щодо олігарха матеріали виділили в окреме провадження.

Про це повідомляє прес-служба САП.

«Прокурором САП за матеріалами досудового розслідування НАБУ ухваленоо рішення про завершення досудового розслідування та відкриття матеріалів стороні захисту у кримінальному провадженні стосовно колишнього голови ДФС України та його радника, підозрюваних у одержанні понад 722 млн грн неправомірної вигоди. 2 лютого 2023 досудове розслідування завершено, матеріали справи відкрито стороні захисту для ознайомлення», – інформує прокуратура.

У САП не повідомляють прізвище ексголови ДФС, проте, за інформацією «Слово і діло», йдеться про Насірова та справу про одержання ним хабара від Бахматюка.

Крім того, матеріали досудового розслідування щодо власника агрохолдингу, підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 369 КК України, прокурором виділені в окреме провадження, розслідування у якому наразі триває. НАБУ та САП просять надати дозвіл на заочне слідство щодо Бахматюка.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру ексголові ДФС Роману Насірову в одержанні понад 722 млн грн неправомірної вигоди. Також про підозру в наданні цієї вигоди повідомили олігарху Олегу Бахматюку, але заочно.

Слідство наразі встановило одержання головою ДФС (2015-2016 рр.) неправомірної вигоди у $5,5 млн за забезпечення відшкодування понад 540 млн грн компаніям агрохолдингу у серпні 2015 року та понад 21 млн євро за відшкодування майже 2,7 млрд ПДВ упродовж лютого 2015 - серпня 2016 рр. «Плату за послуги», яка, в середньому становила близько 20% від суми відшкодованого ПДВ, Насіров одержував на рахунок підконтрольної йому іноземної компанії, а також компанії підконтрольної тестю та раднику, через іншу іноземну компанію-«прокладку», залучену радником експосадовця. Відправником коштів, як встановили НАБУ і САП, була компанія-нерезидент, підконтрольна власнику агрохолдингу Бахматюку.

При цьому частину неправомірної вигоди сформували безпосередньо з коштів бюджетного відшкодування ПДВ і конвертували в іноземну валюту. НАБУ та САП мають докази, що голова ДФС пріоритезував виплати з відшкодування ПДВ компаніям агрохолдингу, натомість не включав відомості про суми, заявлені до бюджетного відшкодування іншими суб’єктами господарювання (в тому числі комунальними підприємствами), які мали на те право. Це, в свою чергу, призвело до судових позовів з боку таких товариств та стягнення ними з держбюджету, окрім заявлених сум бюджетного відшкодування, ще щонайменше 2 млн грн пені.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: