Справа про 21 млн грн: слідчому ДБР визначили заставу

Читать на русском
Апеляційна інстанція частково задовольнила скаргу прокурора САП на рішення, яким відмовлено в обранні запобіжного заходу підозрюваному.

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду визначила 1,2 млн грн застави старшому слідчому другого слідчого відділу територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у Миколаєві (з дислокацією в Одесі) Олександру Гарановському. Його підозрюють у зловживаннях.

Таке рішення 25 січня ухвалила АП ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Апеляційну скаргу прокурора - задовольнити частково. Ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 28.11.2022 р. - скасувати. Постановити нову ухвалу, якою клопотання старшого детектива НАБУ, погоджене прокурором САП - задовольнити частково. Застосувати стосовно підозрюваного (Олександра Гарановського – ред.) запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 450 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 1 207 800 грн», – ідеться в рішенні.

Апеляційна палата поклала на підозрюваного слідчого ДБР такі обов'язки: прибувати за кожною вимогою до детектива, прокурора та суду; повідомляти детектива, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та місця роботи, а також утримуватись від спілкування із службовими особами та працівниками Одеської митниці.

Раніше ВАКС відмовився застосувати запобіжний захід до слідчого Держбюро розслідувань, якого підозрюють у зловживаннях.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру слідчому ДБР у зловживанні службовим становищем. Як встановлено слідством, під час складання працівниками митниці протоколу про порушення правил, що передбачає безальтернативне вилучення грошових коштів, до пункту пропуску прибув старший слідчий ДБР. Він втрутився в процес та без жодних законних підстав вилучив 716 тис. дол. Згодом підозрюваний посадовець незаконно повернув громадянину вилучені гроші, які були предметом справи про адміністративного правопорушення та перебували у розпорядженні митних органів.

Наприкінці липня суд визнав громадянина винним у порушенні митних правил, передбачених ч. 1 ст. 483 Митного кодексу України, та наклав штраф у майже 21 млн грн з конфіскацією в дохід держави вилучених 716 тис. дол. Згодом це рішення підтвердила і апеляція. Однак виконати судове рішення про звернення в дохід 716 тис. дол. стало неможливим, оскільки вилучені гроші вже повернули громадянину.

За інформацією «Слово і діло», гроші до Європейського союзу намагався провести голова профспілки працівників ТОВ «Промтоварний ринок» Віктор Кудлай. Вказане ТОВ управляє ринком «7-й кілометр» в Одеській області. Подія вилучення коштів сталася ще 16 березня в міжнародному пункті пропуску для поромного сполучення «Орлівка» митного поста «Орлівка» Одеської митниці. Митники під час огляду валізи на її дні під підкладкою були виявлені ці 716 тис. дол.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: