Справа Насірова та Онищенка: підозрюваного податківця відсторонили від посади

Читать на русском
Антикорупційний суд задовольнив клопотання детектива НАБУ про відсторонення начальниці відділу податкової служби від посади.

Вищий антикорупційний суд відсторонив до 21 лютого начальника відділу врегулювання боргів Департаменту по роботі з податковим боргом Державної податкової служби Людмилу Солотву. Її підозрюють у причетності до справи колишнього голови ДФС Романа Насірова про газові схеми екснародного депутата Олександра Онищенка.

Таке рішення 24 січня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Детектив НАБУ просив відсторонити підозрювану від посади, оскільки частина свідків у цій справі працюють в органах та підрозділах ДПС, які підпорядковуються відділу, де начальником є Солотва. До того ж, існують ризики, що остання може використати свої повноваження з метою схиляння вказаних свідків до відмови від надання правдивих свідчень щодо обставин кримінального провадження.

«Клопотання старшого детектива НАБУ про відсторонення від посади - задовольнити частково. Відсторонити підозрювану (Людмилу Солотву – ред.) від посади начальника відділу врегулювання боргів та перенесення термінів сплати платежів Департаменту по роботі з податковим боргом Державної податкової служби України строком до 21 лютого 2023 року включно», – йдеться в рішенні.

Раніше підозрюваній Солотві визначили запобіжний захід у вигляді застави з покладанням обов'язків.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру ексначальниці відділу департаменту ДФС. За версією слідства, підозрювана була співучасником злочинів, вчинених на той момент головою ДФС Романом Насіровим та директором департаменту погашення боргу ДФС Володимиром Новіковим. Встановлено, що внаслідок ухвалення головою ДФС, за пособництва начальника відділу та директора департаменту ДФС, у період з травня 2015 року по квітень 2016 року документально та економічно необґрунтованих рішень про розстрочення сум платежів з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин для підконтрольних Онищенку підприємств, до держбюджету не надійшло рентної плати на загальну суму понад 2 млрд грн, чим заподіяно тяжкі наслідки.

В листопаді 2017 року САП направила справу Насірова до суду. З того часу прокурори САП читали обвинувальний акт у справі, який складається з 774 сторінок. На оголошенні повної версії акту наполягала сторона захисту. За цей час прокурори встигли зачитати трохи більше половини документу. Лише 19 листопада 2019 року прокурор САП зачитав Насірову короткий обвинувальний акт.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: