Справа Насірова: ВАКС зобов'язав повернути обвинуваченому телефон

Читать на русском
Антикорупційний суд задовольнив клопотання обвинуваченого про повернення мобільного телефону органами правопорядку.

Вищий антикорупційний суд зобов'язав Національне антикорупційне бюро та Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру повернути мобільний телефон колишньому директору департаменту погашення боргу Державної фіскальної служби Володимиру Новікову, якого обвинувачують у зловживанні службовим становищем разом із ексголовою ДФС Романом Насіровим.

Таке рішення 28 вересня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло» з посиланням на трансляцію засідання.

«Клопотання обвинуваченого Володимира Новікова про повернення мобільного телефону – задовольнити. Зобов'язати Національне антикорупційне бюро та Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру повернути Новікову мобільний телефон iPhone 7, який був вилучений у нього під час обшуку в його кабінеті в приміщенні ДФС», – оголосив головуючий суддя.

Під час засідання Новіков просив повернути йому телефон, оскільки за понад 3 роки його так і не оглянули на предмет наявності доказів, важливих для слідства. Він зазначив, що жодних документів про огляд цього телефону матеріали справи не містять, а тому він не є речовим доказом і не є предметом доказування чогось у справі.

Як відомо, 28 квітня суд визнав причину неприбуття адвоката другого обвинуваченого Володимира Новікова неповажною. 29 квітня суд знову відклав засідання і порекомендував обвинуваченому Новікову знайти нового адвоката. Пізніше той відмовився від захисника.

В листопаді 2017 року САП направила справу Насірова до суду. З того часу прокурори САП читали обвинувальний акт у справі, який складається з 774 сторінок. На оголошенні повної версії акту наполягала сторона захисту. За цей час прокурори встигли зачитати трохи більше половини документу. Лише 19 листопада 2019 року прокурор САП зачитав Насірову короткий обвинувальний акт.

Нагадаємо, Насірова та Новікова обвинувачують у зловживанні службовим становищем (ч. 2 ст. 364) та службовому підробленні (ч. 1 ст. 366 ККУ). За версією слідства, екс-голова ДФС і директор департаменту ДФС у період 2015-2016 років дозволили компаніям народного депутата-втікача Олександра Онищенка, підозрюваного в організації «газових схем» за договорами спільної діяльності з ПАТ «Укргазвидобування», не сплачувати державі рентну плату за користування надрами. Ці дії завдали державі збитків на суму понад 2 мільярди гривень.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: