Скільки та яких танків Україна отримає у першій хвилі допомоги: названо цифру

Читать на русском
У першій хвилі допомоги Збройні сили України матимуть сучасні танки західних моделей. Це Leopard 2, Challenger 2, M1 Abrams.

У першій хвилі допомоги від західних союзників Україна отримає 120-140 сучасних танків, які вирушать на фронт.

Про це заявиви глава МЗС Дмитро Кулеба на брифінгу у вівторок, 31 січня. Трансляція велася на сторінці відомства у Facebook.

Постачання танків Україні: які країни і скільки обіцяли відправитиЗахідні танки обіцяли передати Україні США, Німеччина, Британія, Франція, Іспанія, Польща, Нідерланди та низка інших країн. Хто, які танки та скільки обіцяв – на інфографіці.

Кулеба зазначив, що зараз танкова коаліція налічує 12 учасників. Однак, за словами міністра, ще рано називати всі країни коаліції та їхню практичну допомогу, адже деякі ще мають ухвалити формальні рішення відповідно до своїх внутрішніх процедур.

«Можу лише зазначити, що у першій хвилі внесків Збройні сили України отримають від 120 до 140 одиниць сучасних танків західних моделей. Це Leopard 2, Challenger 2, M1 Abrams. І дуже розраховуємо на Leclerc», – сказав він.

Глава МЗС визнав, що це багато, але Україна продовжує працювати як над розширенням складу танкової коаліції, так і над збільшенням допомоги вже заявленими учасниками.

Також він додав, що Україна веде переговори з союзниками щодо передачі реактивної авіації та ракет з дальністю поразки 300 кілометрів. Для українських дипломатів ця тема є пріоритетною.

Нагадаємо, 25 січня уряд Німеччини офіційно повідомив про рішення передати ЗСУ танки Leopard-2, і дозволити реекспорт іншим країнам, які також хочуть зробити це.

Крім того президент США Джо Байден підтвердив передачу Україні 31 танка M1 Abrams.

Польща передасть Україні 60 танків PT-91 (модернізована версія Т-72) на додаток до 14 танків Leopard 2.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: