Екскомандувач НАТО назвав три переваги, які дадуть Україні західні танки

Читать на русском
Постачання західних танків Україні це сигнал трансатлантичної солідарності. Крім того, танки забезпечать підтримку української піхоти для відбиття наступу рф і можуть бути використані для прориву позицій окупантів.
Фото: CNN

Українська армія найближчими місяцями отримає основні бойові західні танки. Вони дадуть Україні три ключові переваги у війні.

Про це в колонці для Bloomberg написав відставний адмірал ВМС США, колишній головнокомандувач об'єднаних сил НАТО в Європі Джеймс Ставрідіс.

Насамперед, пише Ставрідіс, єдність рішення союзників у наданні бронетанкової техніки – хай навіть після кількох тижнів суперечок – є потужним сигналом трансатлантичної солідарності. Володимир путін робив ставку на те, що підтримка союзників похитнеться до цього моменту, але постачання озброєння спростовує цю теорію.

Постачання танків Україні: які країни і скільки обіцяли відправитиЗахідні танки обіцяли передати Україні США, Німеччина, Британія, Франція, Іспанія, Польща, Нідерланди та низка інших країн. Хто, які танки та скільки обіцяв – на інфографіці.

Друга перевага полягає в тому, що танки забезпечують підтримку піхоти. Як зазначає колишній командувач, військові говорять про піхоту як про «королеву поля бою», здатну рухатися в будь-якому напрямку. Але на сучасному полі бою цей маневр може бути надто повільним без механізованої броні. Оснащені танками для мобільної вогневої підтримки, поряд із відносно швидкісними бронетранспортерами українські сили будуть спроможні швидко переміщатися на полі бою на Донбасі, щоб зупинити російський наступ.

Крім того, пише Ставрідіс, танки та бронетранспортери можна зосередити та використовувати для завдання ударів по російських лініях фронту. З танками українські війська могли б прорвати позиції окупантів та вийти до узбережжя Чорного моря. Це розкололо б російські сили, оголило їхні фланги, ускладнило б тилове забезпечення та ізолювало сили в Криму.

Втім, все це пов'язане з ризиком, зазначає Ставрідіс. За його словами, непросто буде швидко навчити українські екіпажі не лише експлуатації різних типів танків і бронетранспортерів, а й тому, як інтегрувати їх у єдину бойову силу. Складним буде також процес доставки танків в Україну та їхнє технічне обслуговування.

Нагадаємо, західні партнери передадуть Україні 321 танк у рамках нової військової допомоги.

Які країни та скільки танків пообіцяли, можна дізнатися з інфографіки «Слово і діло».

За словами президента Володимира Зеленського, українській армії необхідно 300-500 танків для проведення контрнаступу та звільнення окупованих територій.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: