Продаж зброї росії може допомогти застійній економіці Північної Кореї – Bloomberg

Читать на русском
Північна Корея має як економічні, так і політичні стимули для постачання зброї росії, кажуть експерти.
Фото: ТАРС

США цього місяця знову звинуватили Північну Корею в тому, що вона постачає зброю та боєприпаси для допомоги росії у війні проти України. Хоча КНДР відкинула звинувачення, а постачання зброї не сильно змінять ситуацію на полі бою, такі продажі відкриють нове надходження доходів для ізольованої країни і можуть підштовхнути до зростання її застійну економіку.

Про це пише Bloomberg.

Агентство зазначає, що Кім Чен Ін має «надлишок» артилерії XX століття, яка переживає свого роду відродження на фронтах в Україні. Північна Корея, за оцінками Міжнародного інституту стратегічних досліджень, має також великі запаси боєприпасів до неї.

Іран та КНДР не відмовилися від наміру постачати зброю росії – постпред США в ООНІран передає росіянам БПЛА, а КНДР бреше, що нібито не допомагає Росії, але на ділі постачає зброєю і боєприпасами пригожинських терористів

«Північна Корея обома руками схопилася б за можливість позбутися запасів застарілих боєприпасів зі значною націнкою», – сказав експерт із озброєнь Джуст Оліманс.

За словами Оліманса, володимира путіна особливо можуть зацікавити 122-мм та 152-мм артилерійські снаряди, а також 122-мм реактивні снаряди. Ціна на 122 мм ракети кілька років тому становила близько 6 тисяч доларів.

Велика угода може коштувати сотні мільйонів доларів для росії, сказав Оліманс. Потрібно зовсім небагато – платежі на загальну суму менше 320 млн доларів — щоб додати 1% до валового внутрішнього продукту Північної Кореї.

«Північна Корея має як економічні, так і політичні стимули для постачання зброї в росію, і вони можуть бути взаємопов'язані», — сказала молодша політологиня Rand Corp. у Вашингтоні Наоко Аокі.

За її словами, потреба Північної Кореї у твердій валюті є найбільш очевидною економічною причиною, але Пхеньян може отримати компенсацію іншими способами, включаючи постачання палива.

Нагадаємо, у листопаді у Білому домі заявили, що КНДР таємно постачає росії снаряди для артилерії.

У Північній Кореї відповіли, що «ніколи не торгували зброєю з росією та не планують цього робити».

Раніше Україна розірвала з КНДР дипломатичні відносини, звинувативши її у спробі підірвати наш суверенітет та територіальну цілісність.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: