Лубінець розповів подробиці переговорів із Москальковою

Читать на русском

Під час переговорів у столиці Туреччини йшлося про вирішення гуманітарних проблем громадян України та громадян росії.

Під час переговорів у столиці Туреччини йшлося про вирішення гуманітарних проблем громадян України та громадян росії, зокрема про активізацію обміну військовополоненими, повернення поранених, цивільних.

Про це розповів уповноважений Ради з прав людини Дмитро Лубінець за результатами зустрічі в Анкарі з російським омбудсменом Тетяною Москальковою, повідомляє Укрінформ.

«Питання, які ми порушували у рамках наших зустрічей, це вирішення гуманітарних проблем громадян України та громадян рф. Це активізація обміну військовополонених. Окрема увага була до поранених. Окрема увага була приділена громадянам України, які відбувають великі тюремні терміни на території Російської Федерації, починаючи з 2014 року. Йдеться про велику кількість громадян України, які, на думку росії, здійснювали кримінальні злочини на території АР Крим. Були питання щодо возз'єднання сімей, повернення дітей, напрацювання механізму обміну офіційними документами для громадян, які перебувають на території України або росії, та безліч інших питань», - сказав Лубінець.

За його словами, переговори в Анкарі стосуються великої кількості громадян України.

«Публічно я не можу назвати точної цифри, аби не ускладнювати процес, але можу сказати, що йдеться про тисячі громадян України», – сказав український омбудсмен.

За його словами, окремо порушувалося питання невиконання рф Женевських конвенцій, зокрема щодо умов утримання, негідного поводження з військовополоненими.

«Крім того, ми обговорили питання діяльності Міжнародного комітету Червоного Хреста на території України та Росії, де я офіційно заявив, що Росія повинна надати доступ представникам Міжнародного комітету Червоного Хреста до місць утримання українських військовополонених», - сказав Лубинець.

У середу, 11 січня, до двостороннього формату приєднався турецький омбудсмен.

«У нас раунд переговорів ще не закінчився, технічно ми готуємо офіційні листи, якими на третьому раунді переговорів обміняємося», - сказав Лубінець.

Раніше Лубінець розповів про те, що планує в січні зустрітися з омбудсменом росії Тетяною Москальковою для обговорення низки тем - у тому числі визволення мирних українців із полону росії.

Перед Новим роком у суботу, 31 грудня, Україна провела черговий обмін полоненими. Додому повернулися 140 людей, серед яких військові та мирні жителі.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: