Справа Лозинського: одного з фігурантів у листопаді призначили керувати департаментом «Нафтогазу»

Читать на русском
Негласні слідчі розшукові дії у справі Лозинського свідчать про можливу причетність до організації злочину Максима Бабенка, який був призначений керівником департаменту у справах проблемної заборгованості Нафтогазу з приходом Олексія Чернишова.
НафтогазЕкономічна правда

Особа, яка за даними прокуратури, опікувалася підбором компаній-прокладок у справі Лозинського, з листопада минулого року очолює департамент НАК «Нафтогаз України» по роботі з проблемною заборгованістю.

За інформацією «Слово і діло», особа, яка фігурує в матеріалах справи як «Бабенко» і яка, за словами прокурора Олександра Омельченка, опікувалася підбором фірм-прокладок, що були задіяні у схемі розкрадання бюджетних коштів з резервного фонду, – Максим Віталійович Бабенко.

У листопаді 2022 року, з приходом нового керівника, ексміністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова, Максим Бабенко обійняв посаду директора департаменту Нафтогазу по роботі з проблемною заборгованістю (попри відсутність юридичної освіти та свідоцтва на право зайняття адвокатською діяльністю, які передбачені кваліфікаційними вимогами та описом відповідної посади).

Так, зокрема, під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу ексзаступнику Міністра розвитку громад Лозинському, прокурор у цій справі Олександр Омельченко наголосив: «...ми бачимо з НСРД (негласні слідчі розшукові дії – ред.), що Бабенко підбирав документи, в тому числі, і збирав характеризуючі матеріали на фірми, на суб'єкти господарювання, на підприємства, з якими в подальшому буде заключено угоди».

Cам Олексій Чернишов фігурує у справі Лозинського як свідок. Рішенням про обрання запобіжного заходу ексзаступнику міністра заборонили спілкуватися з Чернишовим, а також Бабенком.

Нагадаємо, справа Лозинського спричинила хвилю серйозних кадрових перестановок у владі, ініційованих президентом Зеленським. Резонанс виник через затримання заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України під час отримання 400 тисяч доларів неправомірної вигоди. Ці кошти заступник міністра Лозинський одержав за сприяння укладанню договорів на закупівлю обладнання та техніки за завищеними цінами.

Сьогодні, 26 січня, останнього підозрюваного у справі Лозинського відпустили під заставу у 0,5 млн грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: