Антикорупційний суд відправив під домашній арешт ексзаступника міністра Лозинського

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і застосував до звільненого заступника глави Мінрегіонрозвитку запобіжний захід.
Василь Лозинський у суді

Вищий антикорупційний суд відправив під цілодобовий домашній арешт колишнього заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Василя Лозинського, якого НАБУ і САП підозрюють в одержанні 400 тисяч доларів неправомірної вигоди.

Таке рішення 24 січня ухвалив слідчий суддя ВАКС Ярослав Шкодін, повідомляє «Слово і діло».

Детектив НАБУ та прокурор САП просили заарештувати Лозинського з альтернативою 50 млн грн застави.

«Клопотання детектива НАБУ, погоджене прокурором САП, про застосування запобіжного заходу – задовольнити частково. Застосувати до підозрюваного Василя Лозинського запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту», – оголосив суддя.

На Лозинського поклали такі обов'язки: прибувати на першу вимогу; повідомляти про зміну місця проживання та/або роботи; не відлучатися з Києва без дозволу; утримуватися від спілкування зі свідками та іншими підозрюваними; здати на зберігання закордонні паспорти та носити електронний браслет.

Під час судового засідання прокурор САП Олександр Омельченко повідомив, що слідство відводить роль організатора схеми і передачі коштів підприємцю Сергію Кривому. Саме він домовлявся з на той момент заступником міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Василем Лозинським за те, щоб підконтрольні йому компанії постачали товари державному інституту «УкрНДІводоканалпроект» за завищеною вартістю, а Лозинському нібито мали передати за це неправомірну вигоду.

Зокрема, Кривий контролював низку суб'єктів господарювання і залучив до схеми Михайла Лукашика та Олександра Крошку. Останньому були підконтрольні компанії ТОВ «ЕПГ» і ТОВ «Євротерм». Своєю чергою Лозинський долучив зі свого боку довірену особу Романа Кітнера. Гроші було вирішено передати Кітнеру у Львові через ще одного посередника – Ігоря Політару. Йшлося про 500 тисяч доларів, щоправда сума в 100 тис. дол. поки що не інкримінується у вказаній підозри.

Передача коштів здійснювала на автозаправці WOG у Львові за адресою Чорновола, 10. Надалі кошти були перевезені до квартири довіреної особи Лозинського Кітнера і вилучені в ході невідкладних обшуків.

Також прокурор САП зачитав низку листувань та розмов фігурантів справи, з яких випливає, що Кривий і Лозинський тримали все на контакті і узгоджували. Ішлося і про договори поставки генераторів та інших товарів для «УкрНДІводоканалпроекту». Лозинський неодноразово згадував колишнього директора «УкрНДІводоканалпроекту» Олександра Оглоблю, якого звільнили з посади в листопаді 2022 року. Також учасники обговорювали й нового керівника НДІ Василя Дуба.

Нагадаємо, «Слово і діло» повідомляло про затримання заступника міністра Василя Лозинського на одержанні неправомірної вигоди. Пізніше у НАБУ підтвердили затримання заступника міністра, але прізвище його не назвали.

В органі додали, що завдяки оперативному проникненню до складу організованого злочинного угруповання (далі – ОЗУ) викрили та припинили його діяльність з розкрадання бюджетних коштів. До складу ОЗУ входив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України. Детективи затримали його під час отримання 400 тисяч доларів неправомірної вигоди. Ці кошти заступник міністра одержав за сприяння укладанню договорів на закупівлю обладнання та техніки за завищеними цінами.

Влітку 2022 року Кабмін виділив 1,68 млрд грн, зокрема й для закупівлі обладнання і техніки, щоб забезпечити населення альтернативними джерелами світла, тепла і водопостачання у зимовий період через ситуацію, що склалась внаслідок руйнування об‘єктів критичної інфраструктури. Як встановило слідство, низка посадових осіб центральних та регіональних органів виконавчої влади вирішили привласнити частину державних коштів. Для цього — вступили у змову з групою посередників та забезпечили укладання договорів про закупівлі за завищеною на майже 280 млн грн вартістю з наперед визначеними суб’єктами підприємницької діяльності. Ті, як з'ясувало слідство, мали за це передати держслужбовцям вищезазначену суму як «винагороду».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: