Зеленський підписав закон про посилення кримінальної відповідальності в армії

Читать на русском
Законопроєкт 8271 був проголосований у ВР 13 грудня і направлений на підпис президенту. Його підтримали всі політичні сили, окрім Голосу.
Офіс президента

Президент Володимир Зеленський підписав законопроект 8271, раніше ухвалений Верховною радою, який передбачає посилення відповідальності для військовослужбовців за невиконання бойових наказів, втечу з поля бою чи військової частини.

Про це повідомляється на сайті Верховної Ради.

У картці документа сказано, що закон надійшов до Ради за підписом президента. Законопроєкт було затверджено парламентом 13 грудня. Його підтримали всі політичні сили, окрім «Голосу».

Цей закон підтримував головнокомандувач Валерій Залужний попри критику правозахисників, частини суспільства та петицію на сайті президента про накладання на нього вето.

Станом на 24 січня законопроєкт повернуто з підписам президента.

В Україні нові правила військового обліку: що змінилосяНові правила взяття на військовий облік – хто має стояти на обліку, які обов'язки у військовозобов'язаних та резервістів, правила обліку військовозобов'язаних за кордоном, прийом на роботу та навчання.

Згідно з пояснювальною запискою, проєктом закону пропонується внесення змін до статей 69 та 75 Кримінального кодексу України щодо «виключення можливості призначення більш м'якого покарання військовослужбовцям, ніж передбачено законом та звільнення від відбування покарання з випробуванням».

Також підвищується рівень санкцій за вчинення військових адміністративних правопорушень.

Закон пропонує надати повноваження Військовій службі правопорядку у ЗСУ здійснювати огляд уповноваженими посадовими особами військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів під час проходження зборів на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння з використанням технічних засобів та тестів.

Нагадаємо, що в Україні набув чинності новий порядок взяття на військовий облік. Тепер призовникам потрібно ставати на облік із 16, а не з 17 років. Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

Раніше ми писали про те, які категорії чоловіків можуть виїжджати за кордон під час дії воєнного стану.

Також Верховна рада на засіданні 12 січня визначила порядок проходження військової служби за контрактом іноземцями та особами без громадянства у всіх військових формуваннях.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: