Зеленського закликали ветувати законопроєкт про реформу містобудування – петиція набрала голоси

Читать на русском
Володимира Зеленського просять ветувати законопроєкт 5655 щодо реформи містобудування. Петиція набрала потрібну для розгляду кількість голосів.

Потрібні для розгляду голоси набрала петиція до президента Володимира Зеленського із закликом накласти вето на законопроєкт N5655 про реформування сфери містобудування. Петицію було зареєстровано 12 грудня, і за два дні її підписали понад 29 тисяч українців.

Ліквідація ДАБІ: які функції зараз виконує інспекціяЯкі функції виконує ДАБІ, чи перетинаються завдання установи з іншими державними органами та чи зможуть вони замінити інспекцію в разі її ліквідації.

«Нові містобудівні норми під виглядом лібералізації містобудівної сфери та пришвидшення будівництв фактично розв'язують руки великим забудовникам, яким тепер не доведеться проходити перевірки від органів місцевого самоврядування. Перевірки будівництв та документації за цим проектом можуть бути здійснені приватними фірмами, а роль головних архітекторів міст у цьому процесі значно обмежується. Окрім цього пропонується створити «Містобудівну палату» при Міністерстві розвитку регіонів, повноваження якої дуже схожі з сумнозвісною «Тендерною Палатою». Якщо закон буде прийнятий більшістю депутатів ВР на наступній сесії, процес хаотичного забудування наших міст і паплюження історичних пам'яток буде пришвидшений», – йдеться у тексті петиції.

Верховна рада ухвалила цей законопроєкт учора, 13 грудня. Він передбачає ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції, і замовник може сам обирати, хто контролюватиме будівництво: виконавчий орган сільської, селищної, міської ради з питань містобудівного контролю чи приватні контролери.

Проти законопроєкту виступили голови українських міст та сіл. На їхню думку, законопроєкт створює умови для монопольного централізованого допуску будівельників на ринок, ліквідує можливість громадськості контролювати законність забудови, запроваджує будівельну амністію та знищує контроль та нагляд місцевого самоврядування.

Архітектори розкритикували законопроєкт за утиск своїх авторських прав.

Нагадаємо, про реформу будівельного ринку в інтерв'ю «Слово і діло» розповідав тепер уже колишній міністр Олексій Чернишов.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: