Загибель тисяч не має значення: у CNN розповіли про тактику «вагнерівців» в Україні

Читать на русском
Вагнерівці стали одноразовою піхотою під час наступу сході. Але незважаючи на великі втрати, їхня тактика ефективна. Найманцям не можна відступати без команди – це карається розстрілом на місці.
Фото: Dmitri Lovetsky/AP Photo/picture alliance

Бойовики приватної військової компанії «Вагнер» стали «одноразовою піхотою» під час російського наступу на сході України.

Про це пише телеканал CNN із посиланням на звіт української військової розвідки, складений у грудні.

У звіті йдеться, що «вагнерівці» становлять велику загрозу у ближньому бою. «Загибель тисяч солдатів «Вагнера» не має значення для російського суспільства. Штурмові групи без команди не відступають. Самовільний відхід групи або без поранень карається розстрілом на місці», – стверджується у доповіді.

«Вагнерівці» на війні в Україні: удари ЗСУ по місцях розташування російських найманцівЗСУ з літа знищили бази та казарми найманців Вагнера у Кадіївці, Попасній, Сватовому на Донбасі. Докладніше – на інфографіці.

Перехоплення телефонних розмов, здійснені українською розвідкою та передані CNN, також свідчать про нещадне ставлення до бойовиків на полі бою. В одній із розмов солдат розповідає, як хтось намагався здатися українцям: «Вагнерівці» зловили його і відрізали йому чортові яйця».

За даними розвідки, поранені бійці «Вагнера» часто по кілька годин залишаються на полі бою: «Штурмовій піхоті не дозволяється самостійно виносити поранених з поля бою, оскільки їхнє основне завдання — продовжувати штурм до досягнення мети. Якщо штурм не вдався, відступ також дозволено лише вночі».

Незважаючи на таку байдужість до втрат, тактика «Вагнера» «єдино ефективна для погано підготовлених мобілізованих військ, що становлять більшість сухопутних сил росії».

У звіті також йдеться про те, що ПВК розгортає свої сили мобільними групами чисельністю близько дюжини або менше, використовуючи реактивні гранатомети (РПГ) та розвідку дронами в режимі реального часу.

Ще одним інструментом, що є у розпорядженні «вагнерівців», є обладнання зв'язку Motorola. Хоча компанія заявила CNN, що призупинила всі продажі до росії.

Засуджені, яких вербує «Вагнер», часто складають першу хвилю наступу та зазнають найважчих втрат – до 80% за даними українських офіційних осіб. За ними йдуть досвідченіші бійці з тепловізорами та приладами нічного бачення.

Якщо силам «Вагнера» вдається зайняти позицію, артилерійська підтримка дозволяє їм викопати окопи та закріпити свої досягнення, але ці окопи дуже вразливі для атак на відкритій місцевості. У розвідці зазначають, що між бойовиками та російськими військові часто відсутня координація.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися про успішні удари українських військових на місця розташування найманців ПВК «Вагнер».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: