САП скерувала до суду справу голови райсуду на Київщині

Читать на русском
Антикорупційний прокурор склав і скерував до суду обвинувальний акт стосовно керівника одного з міськрайонних судів Київщини.
Максим Ковбель

Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно голови Васильківського міськрайонного суду Київської області Максима Ковбеля, якому інкримінують недостовірне декларування.

Про це повідомляє прес-служба САП.

«Прокурорами САП за матеріалами досудового розслідування НАБУ скеровано до суду обвинувальний акт за обвинуваченням судді одного з районних судів Київської області у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366-2 КК України (у редакції, чинній до 21.07.2021), тобто в умисному внесенні суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей до декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбаченої Законом України «Про запобігання корупції», – інформує прокуратура.

У повідомленні не вказується прізвище судді, проте, за інформацією «Слово і діло», йдеться про Максима Ковбеля.

Досудовим розслідуванням встановлено, що у щорічній декларації за 2020 рік суддя не вказав квартиру у столиці вартістю понад 4,6 млн грн та два паркомісця загальною вартістю майже 430 тис. грн, які перебували у користуванні судді та членів його родини.

Таким чином, подані у щорічній декларації відомості відрізняються від достовірних на загальну суму 5,058 млн грн, що більше ніж у 500 разів перевищує прожитковий мінімум для працездатних осіб.

Як відомо, 13 липня 2022 року ВАКС частково задовольнив позов САП про визнання необґрунтованими активів на суму 3,6 млн грн, законність набуття яких не підтверджена Ковбелем. Прокурор звернувся до суду з позовом про стягнення з судді в дохід держави 5,7 млн грн грошових коштів, законність походження яких викликала обґрунтований сумнів.

Нагадаємо, САП подала позов до судді Ковбеля. На підставі зібраних детективами НАБУ матеріалів установлено, що вищевказаний суддя через третіх осіб фактично набув у власність квартиру в Києві площею 142 кв. м та автомобіль, загальна вартість яких сягає 6,7 млн грн. При цьому, в ході аналізу майнового стану та його доходів з'ясовано, що 5,7 млн грн, використані для придбання цих активів, не могли бути набуті за рахунок законних доходів судді.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: