Союзник чи ні: яку позицію зайняла Грузія у війні рф проти України

Читать на русском

Грузія відмовилася передати Україні зенітні ракетні комплекси «Бук», отримані перед війною 2008 року. У Міноборони країни заявили, що отримали тоді ЗРК не безкоштовно, а за таємним контрактом. При цьому Тбілісі не хоче надавати Україні й іншу військову допомогу, займаючи позицію, яку часом важко назвати союзницькою. Хоча Україна розраховувала на підтримку Грузії як ще однієї країни, яка постраждала від російської агресії. Чим з початку війни все ж таки допомогла Грузія і в чому відмовила, розібралося «Слово і діло».

Чим Грузія допомогла Україні за час повномасштабної війни і в чому відмовила – на інфографіці. Тбілісі відмовився вводити санкції проти росії та надавати Україні військову допомогу.
Позиція Грузії у війні України та рфСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Насамперед варто зазначити, що народ Грузії, на відміну від представників влади, активно підтримує Україну. Грузини виходили на багатотисячні мітинги на підтримку нашої країни, приймають українських біженців, а нещодавно зібрали кошти на генератори.

Крім того, на боці України, за приблизною оцінкою, воюють близько півтори тисячі грузинських добровольців.

Офіційний Тбілісі теж не завжди поводиться однозначно. Грузія засудила визнання росією «ДНР» та «ЛНР», засудила повномасштабне вторгнення в Україну та не визнала псевдореферендуми на окупованих територіях.

Крім того, Грузія справно голосує за проукраїнські резолюції в Генасамблеї ООН: у 2014 та 2022 роках підтримано чотири з чотирьох документів.

У країні перебуває понад 25 тисяч біженців із України. Близько 500 сімей, за даними місцевого Міністерства охорони здоров'я, отримують допомогу для оренди квартири – трохи більше ніж 100 доларів. Ще понад тисячу людей отримують щомісячну соціальну допомогу.

Станом на початок грудня Грузія витратила до 12 млн доларів на гуманітарну допомогу Україні. Нещодавно було відправлено 25 генераторів загальною вартістю понад 560 тисяч доларів.

І, як заявив прем'єр-міністр Іраклій Гарібашвілі, Грузія «достатньо робить для України»: «Ми підтверджуємо нашу підтримку територіальної цілісності України та її суверенітету… робили та робимо все можливе, щоб допомогти нашим українським друзям та людям. Підтримуємо з початку війни практично на кожній платформі».

Проте Грузія відмовилася вводити економічні санкції проти росії, аргументуючи це необхідністю «виходити зі своїх національних інтересів». При цьому Грузія не дозволяє використовувати свою територію, щоб оминати обмежувальні заходи.

Після оголошення мобілізації в рф до Грузії ринув потік росіян. Опозиційні партії та деякі неурядові організації закликали владу запровадити візовий режим, але в уряді не побачили такої потреби.

Також Грузія відмовляється надавати Україні військову допомогу. Зокрема, голова парламентської фракції «Грузинська мрія» Мамука Мдінарадзе заявив, що Україна нібито хоче, щоб «Грузія виступала у війні як сторона»: «Ставатися стороною в окупаційній війні росії не на користь Грузії, ми підтримуватимемо мир».

Цікаво й те, що на хвилі підтримки євроінтеграції України Грузія також подала заявку на отримання статусу кандидата в члени Євросоюзу. Причому прем'єр Гарібашвілі заявив, що його країна заслуговує на цей статус більше, ніж Україна та Молдова. Однак Грузії, на відміну від України та Молдови, цей статус не надали.

Нагадаємо, Ізраїль теж відмовляється надавати Україні зброю. Чим Тель-Авів допоміг під час повномасштабної війни – на інфографіці.

Напружені відносини ще до війни мала Україна з Угорщиною. «Слово і діло» вивчило, як офіційний Будапешт зараз дистанціюється від підтримки Києва.

Цікаво також, яка риторика звучала від офіційних осіб Китаю щодо війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: