Експерти ВЕФ назвали основні глобальні ризики

Читать на русском
Головний глобальний ризик на найближчі два роки – зростання вартості життя. А у найближчі десять років, на думку експертів, на перший план вийдуть екологічні ризики.
weforum.org

Зростання вартості життя є домінуючим глобальним ризиком у найближчі два роки, тоді як провал дій у боротьбі зі зміною клімату домінує у наступному десятилітті.

Про це йдеться у «Звіті про глобальні ризики 2023 року» Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ).

Загалом, зазначають експерти, війна в Україні перервала повернення до «нової нормальності» після пандемії COVID-19, що призвело до нових продовольчих та енергетичних криз.

Крім нових ризиків, експерти назвали «старі» ризики, що повернулися: інфляція, торгові війни, відтік капіталу з ринків, що розвиваються, соціальні хвилювання, геополітична конфронтація і загроза ядерної війни.

Якщо говорити про короткострокову перспективу, то на другому місці після кризи вартості життя опинилися ризик природних лих та екстремальних погодних явищ, на третьому – геоекономічна конфронтація.

До списку основних ризиків на найближчі два роки також увійшли провал спроб пом'якшити зміну клімату; поляризація суспільства; ймовірність масштабних подій, пов'язаних зі шкодою довкіллю; провал спроб адаптації до зміни клімату; поширення кіберзлочинів; криза природних ресурсів; масштабна вимушена міграція.

У довгостроковій перспективі, тобто протягом десяти років, найбільшим глобальним ризиком експерти визнали провал спроб пом'якшити зміну клімату. Крім того, у списку й інші загрози, пов'язані з кліматом: провал адаптації до кліматичних змін, ризик стихійних лих та екстремальні погодні умови, скорочення біорізноманіття.

Серед інших довгострокових ризиків – вимушена міграція, кіберзлочинність, геоекономічна конфронтація, інциденти, пов'язані зі шкодою довкіллю, ерозія соціальних зв'язків.

Нагадаємо, які глобальні ризики називали в 2019 році – до пандемії та повномасштабної війни в Україні – можна подивитися на інфографіці.

У Міжнародному валютному фонді прогнозують, що 2023 рік буде для світової економіки значно важчим, ніж 2022-й.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: