Глобальні ризики 2019 року: зброя масового знищення та екстремальна погода

Читать на русском

У швейцарському Давосі 22 січня стартував Всесвітній економічний форум. Як завжди, напередодні заходу, де обговорюються основні тенденції розвитку економіки, була оприлюднена доповідь про глобальні ризики цього року.

У доповіді всі ризики поділені на дві категорії: за ступенем імовірності події (ймовірні) та за ступенем впливу події, якщо вона відбудеться (впливові).

Наймасштабніші теракти 2018 року: захоплення готелю в Кабулі, розстріл учнів коледжу в КерчіУ 2018 році теракти відбувалися щомісяця навсій планеті. Українці загинули в результаті двох масових розстрілів.

Серед найбільш імовірних ризиків 2019 року, на думку експертів ВЕФ, перші три позиції посідають екологічні проблеми: екстремальні погодні явища, неготовність до кліматичних змін і стихійні лиха. Далі за ступенем імовірності йде шахрайство з даними та їх крадіжка, кібератаки, штучні екологічні проблеми, масова міграція, втрата біорізноманіття, криза водопостачання та економічна бульбашка.

Половину небезпечних щодо можливого впливу ризиків також складають екологічні проблеми, й усі вони є в групі ймовірних на 2019 рік. Але перше місце в цьому рейтингу все одно посідає зброя масового знищення. Крім того, небезпечними назвали штучні екологічні проблеми та поширення інфекційних захворювань.

Варто зазначити, що зброя масового знищення та екстремальні погодні явища вже третій рік поспіль названо основними світовими загрозами. Тоді як ще майже десять років тому головні глобальні ризики носили виключно економічний характер. У 2010 році це був обвал цін на активи, в 2011-му – шторми та циклони (ймовірний ризик) та фінансова криза. З 2012 до 2014 року найбільш імовірним ризиком називали розрив у доходах населення, а небезпечним – системні фінансові збої та фінансову кризу. Після 2014 року характер глобальних ризиків змінився. Експерти ВЕФ стали побоюватися міждержавних конфліктів, неконтрольованої міграції, кризи водопостачання та кліматичних змін.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» виділило головні події 2018 року в світі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: