У МВФ попередили, що 2023 рік буде важким для світової економіки

Читать на русском
Найбільш стійкими в цьому відношенні залишаються США, чия економіка відокремлена і які можуть уникнути прямого спаду. Однак загалом спад загрожує мінімум третині економік світу
Ілюстративне фотоСкриншот

У Міжнародному валютному фонді прогнозують, що 2023 рік буде для світової економіки значно важчим, ніж 2022 рік, оскільки три найбільші економіки - США, Китай та Європейський Союз - одночасно сповільнюються.

Про це заявила директор МВФ Крісталіна Георгієва 1 січня, повідомляє Reuters.

Ще в жовтні МВФ знизив свій прогноз глобального економічного зростання у 2023 році - вплив на це зробили війна в Україні, інфляційний тиск та високі процентні ставки, які прийняли центральні банки багатьох країн. При цьому Китай почав відновлювати свою економіку, але робить це хаотично та отримав новий спалах коронавірусу.

Все про бюджет-2023: які основні показники закладено, як змінилися витрати та як голосували в РадіЯк зміниться витрати держави у 2023 році, як фракції та групи голосували за фінальну версію держбюджету – на інфографіках.

«Вперше за 40 років зростання Китаю у 2022 році, найімовірніше, буде на рівні або нижче глобального зростання» - зазначила Георгієва.

При цьому в січні, під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі, МВФ може оприлюднити оновлений прогноз, який продемонструє очікування ще більшого спаду. Найбільш стійкими в цьому відношенні залишаються США, чия економіка відокремлена і які можуть уникнути прямого спаду. Однак загалом спад загрожує мінімум третині економік світу.

Тим часом українська економіка адаптувалася до умов воєнного часу і готова до викликів у 2023 році. Минулого року держава та всі українці заклали міцний фундамент перемоги. І по кожному напрямку є конкретні результати.

Міністерство економіки розглядає два альтернативні сценарії щодо ВВП, пов'язаних з обстрілами енергетичної інфраструктури України. Згідно з ними, у 2023 році українська економіка все одно зростатиме, але меншими темпами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: